Поділитись:

Апельсини, пармезан і літаки: США ввели мита проти ЄС

Субота, 19 жовтня 2019, 00:30
Апельсини, пармезан і літаки: США ввели мита проти ЄС

Сполучені Штати ввели в дію штрафні мита на низку продуктів з Європи – вони тепер складають 25 відсотків. Це може призвести до скорочення імпорту з ЄС, пише theБабель з посиланням на Deutsche Welle.

Санкції введені як відповідь на незаконні субсидії Євросоюзу для авіабудівного концерну Airbus, заявила влада США на початку жовтня. Арбітраж Всесвітньої торгової організації дозволив Штатам ввести штрафні мита у розмірі до 100% на товари з ЄС на загальну суму $7,5 млрд.

У 2018 році обсяг торгівлі між США і ЄС, за даними США, склав близько $1,3 трлн

У «санкційний» список потрапили продукти харчування з різних країн – оливкова олія з Іспанії, вино із Франції, сир з Італії, вершкове масло з Ірландії, а також інші продукти, наприклад, апельсини та борошно. На сир пармезан буде стягуватися мито в розмірі $6 за кілограм, тоді як до цього було лише $2,15. У підсумку покупцям кілограм пармезану коштуватиме вже не $40, а $45. США є другим за важливістю ринком збуту для пармезану після Франції.

Збільшення мит торкнеться й інших товарів – наприклад, на імпорт літаків додали ще 10%. Аналітики побоюються, що пересічні споживачі через зростання цін перейдуть на дешевші товари, і в результаті буде скорочено імпорт продукції з Євросоюзу.

У відповідь на підвищення мит Брюссель погрожує США дзеркальними заходами. Тим більше що в квітні цього року СОТ вирішила аналогічну до вищезазначеної суперечку щодо концерну Boeing на користь ЄС, визнавши, що субсидії США в розмірі $12 млрд порушили принцип чесної конкуренції з європейським Airbus. Тому в 2020 році ЄС може ухвалити аналогічне рішення та відповідні мита на американську продукцію.

До того ж у Європейському Союзі пригрозили Трампу ввести санкції проти Caterpillar, Xerox і Samsonite International SA, якщо американський лідер запровадить мита на імпортні автомобілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа зацікавлена в російських ринках, – член Луцького міськвиконкому (відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів