Поділитись:

Зміна повноважень, префекти та повіти: що можуть змінити на Волині

Четвер, 17 жовтня 2019, 16:00

Вибори до місцевих рад відбудуться наступного року і мають пройти вже за новим територіально-адміністративним устроєм. Про це йшла мова 17 жовтня у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся круглий стіл «Особливості формування субрегіонального рівня Волинської області».

На скайп-зв’язку з учасниками столу був координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря.

Він зазначив, що нині ключовими стоять питання про внесення змін до Конституції, що пов’язані з адміністративно-територіальною реформою.

Що можуть змінити в Конституції?

Для завершення реформи планують кілька змін. Зокрема, планується, що в адміністративно-територіальному поділі базовою одиницею буде громада. На субрегіональному рівні, тобто на рівні укрупнених районів, будуть округи чи повіти. Такі назви дискутуються, але прагнуть відійти від чинної радянської назви – район. Зрештою, у міжнародному праві використовується термін district, що перекладається як округ.

На третьому рівні існуватимуть області та півострів Крим. Межі областей змінювати наміру немає.

Голів громад обиратимуть на прямих виборах, як і досі. Ключові зміни: термін повноважень органів самоврядування скоротиться до чотирьох років. Цього достатньо для реалізації програм та вдасться розвести волевиявлення у часі з парламентськими виборами.

Ще один нюанс: планується, що голова громади очолюватиме виконавчий орган, але не раду громади. Головувати, ймовірно, буде секретар.  

Обласні ради обиратимуться таким чином, аби було пропорційне представництво громад в раді. Умовно кажучи, найменша громада буде мати одного депутата.  На рівні області буде надано право створювати власні виконавчі органи. Тобто, розмежовані повноваження місцевої, обласної адміністрації та обласної ради. Закріплюється принцип, що територія громади межуватиме з територією громади. А також той, що держава компенсує витрати органів місцевого самоврядування, які були спричинені рішеннями держави.

На рівні округу органи місцевого самоврядування не матимуть спільних повноважень для виконання, тому в Конституції визначається, що на рівні округи районні ради не створюються.

Хто такі префекти?

На рівні округів чи повітів будуть створені інституції префектів. Вони будуть в кожному окрузі (районі) та в обласному центрі. Ця людина буде займатися і питаннями району, і області. Префекта призначатиме Президент за поданням Кабміну і його строк перебування в одній територіальній одиниці – не більше, аніж 3 роки. Щодо стосується повноважень в сфері місцевого самоврядування, то префект займатиметься здійсненням нагляду за дотриманням законів та Конституції.

Яка є домашня робота?

Зі слів Івана Лукері до лютого в областях повинні підготуватися до затвердження нової системи терустрою. А саме повинні подати в уряд перспективні плани, які відповідають методиці.

У Волинській області таких проблем немає, але є питання щодо кількості округів. Нагадаємо, що місцеві пропонують чотири, а не три округи. Разом з тим, як запевнив експерт місцеві громади не будуть взаємодіяти з районом з точки зору отримання послуг.

Ще одним завданням перед органами місцевого самоврядування є впорядкування соціальної інфраструктури.

Нині у власності органів місцевого самоврядування є понад 110 об’єктів соціальної інфраструктури, тобто в сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, спорту, культури тощо. Зараз проводиться аудит, де вони розташовані. Потому буде завдання державним адміністраціям оцінити якість цих об’єктів та сформувати спроможну мережу об’єктів надання публічних послуг та сервісів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2023
13 березня 2023
22 грудня 2021
21 грудня 2021
20 грудня 2021
03 вересня 2021
09 липня 2021
18 лютого 2021
06 грудня 2020
20:00
28 вересня 2020
16:35