Поділитись:

Вчителі в селах живуть із господарства: на Волині хочуть змін

Четвер, 17 жовтня 2019, 14:50

"Освітня" комісія Волинської обласної ради підтримує звернення до Кабміну щодо вдосконалення розподілу освітньої субвенції.

Про це повідомляє пресслужба облради

До прикладу, в 2019 році для області виділено освітню субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам в сумі 2559,9 млн гривень. Однак станом на 26 вересня поточного року декларується додаткова потреба у коштах цього цільового трансферту у сумі 39,6 млн гривень. При тому, що органами влади області вживалися заходи для оптимізації освітньої мережі.

Начальниця управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна повідомила, що мала зустріч з посадовцями Міносвіти і переконувала їх в тому, що потрібно змінити підходи у питанні розподілу субвенційних коштів, оскільки для Волині не вистачає ресурсу для виплати заробітної плати освітянам. Найбільше проблем в Локачинському, Ківерцівському, Турійському та Рожищенському районах. У Міністерстві запевнили, що в область додадуть кошти, яких не вистачає. Але разом з тим вимагають проводити оптимізації, оскільки на Волині є чимало шкіл, де наповнюваність класів 6-7 учнів. Людмила Плахотна розповіла, що в Локачинському районі оптимізацій не проводять, бо з року в рік  мають впевненість, що держава покриє борги перед освітянами.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук зауважив, що без оптимізації в школах не обійтися, але також він наголошує, що проблема формули розрахунку субвенції значно глибша. Зокрема, йдеться про розрахунки видатків на індивідуальне навчання. Депутат Віталій Кварцяний звертає увагу на те, що вчителі в селах отримують дуже малі зарплати і змушені виживати завдяки власній господарці. Михайло Скопюк та Галина Йовик критикували наміри народних депутатів України скасувати виплати вчителям за перевірку зошитів та класне керівництво. Про ці всі проблеми добре знають в Профспілці працівників освіти і науки України. Волинський очільник організації Василь Грановський запевнив, що профспілки готові до проведення акцій, якими хочуть донести до центральної влади свої позиції  щодо вчительських зарплат.

Голова постійної комісії Любов Ліпич вважає, що зарплати педагогам потрібно рахувати від мінімальної в Україні, помноженої на коефіцієнт. Вона висловила сподівання, що колеги із депутатського корпусу підтримають звернення щодо формули розподілу освітньої субвенції, аби не мати проблем з виплатами освітянам в наступних роках.

Зокрема, просять врахувати такі моменти: 
1. При розрахунку обсягу освітньої субвенції застосовується контингент учнів усіх типів закладів загальної середньої освіти станом на 5 вересня року, що передує поточному бюджетному періоду, а не плановому. Враховуючи щорічне зростання чисельності учнів і, відповідно, кількості педагогічних ставок, область не отримує достатнього обсягу освітньої субвенції (щорічний ріст учнів по області близько чотирьох тисяч).
2. У формулі розрахунку освітньої субвенції не враховуються видатки на індивідуальне навчання окремих категорій учнів, що передбачено наказом Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року № 8.
3. Високі нормативні показники наповнюваності класів, що враховані у Формулі розподілу освітньої субвенції. Насамперед, це стосується селищ міського типу, які прирівнюються до міської, а не до сільської місцевості.
4. У розрахунках обсягів освітньої субвенції місцевим бюджетам не враховані видатки на реалізацію норм постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», що вимагає додаткових ресурсів по області у сумі понад 1 млрд гривень.

"Також просимо вжити заходів для захисту конституційного права педагогічних працівників на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, ухвалити рішення про виділення в поточному році для області додаткового обсягу освітньої субвенції в сумі 39,6 млн гривень", – йдеться у проєкті звернення, ініційованого постійною комісією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів