Поділитись:

Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

Вівторок, 15 жовтня 2019, 20:00
Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

«Я подивилася на моделей, які усміхалися зі сторінок глянцевого журналу, і зрозуміла, що щасливими можуть бути тільки худі люди. Однак я не усвідомлювала, що там присутній ще й фотошоп», – зізнаються дівчата, які не з розповідей знають, що таке анорексія.

Статистика каже, що чимало дівчат підліткового віку вважають себе повними та готові морити себе голодом, аби відповідати надуманим канонам. А ці «канони» підстерігають їх у тих же журналах, на постерах та у соцмережах. В останніх, варто визнати, усі проводять чимало часу.

Соцмережі і сумнівні «паблік-дієти»

Певно, кожна стикалася зі спільнотою «40 кг» (або в інших назвах, де присутня ця цифра). Це, виявляється, на думку більшості, є тою ідеальною масою, яку й має бачити на вагах будь-яка дівчина. До того ж, зовсім не важливо, скільки їй років, який має ріст та інші індивідуальні особливості.

У російській соцмережі «ВКонтакте», де ще досі «зависають» українці, є маса пабліків, які мотивують ставати худими доволі сумнівними методами: дієтами, на яких дозволяється лише пити чи облизувати бульйонні кубики, годі вже й говорити про те, що чимало спільнот пропагують відверте голодування та викликання рвоти, аби їжа таки не потрапляла в організм налаштованого схуднути підлітка.

Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

В одній із найбільш популярних соцмереж Instagram «спеціалізованих» акаунтів не знайшлося. Це найперше варто пов’язувати із політикою соцмережі. Вона забороняє публікувати фотографії надто худих дівчат, не кажучи вже про рекламу препаратів для схуднення. Також заблокований ряд хештегів, такі як #thinspiration, #thinspo та інші. Однак варто зауважити, що все таки віднайти такі «мотиваційні» фото самих дівчат та навіть описи дієт за хештегами українською чи російською мовами вдається. Зазвичай їх публікують в акаунтах, де кількість підписників не перевищує кількасот.

Що кажуть лікарі?

Лікар-психотерапевт Юрій Кравчук із Волинської обласної психіатричної лікарні розповів, що серед дівчат таке «захоплення» є доволі популярним.

«У них йде незадоволення власною фігурою. Як правило, це є наслідками зовнішнього впливу, але існують й певні особливості характеру людини. Коли людина помислила, сумнівається, не впевнена в собі, а як ще скажуть, мовляв, ти жирна, то відразу й з’являється бажання схуднути, аби так не називали. Звідти й ідуть усі проблеми», – зауважив лікар.

Також зазначив, що спочатку людина обмежує себе у їжі. І дуже добре, якщо вона просто сідає на якусь дієту, але часто людина вирішує не заморочуватися і просто не їсти.

«А «просто не їсти» у неї не виходить, і вона, коли наїсться, починає каятися: «Ой, чому я знову наїлася?» Тоді вона йде до туалету, два пальці в рот і так далі. А потім формується умовний рефлекс, коли їжа потрапляє у шлунок, то вже два пальці не треба – і без того викликається рвотний рефлекс», – пояснив лікар-психотерапевт.

Із його слів, коли батьки помічають проблеми у дитини (та й сама дитина), то вона вже має чимало глибоких негативних змін.

«Як правило, у дівчат ідуть гормональні зміни, відсутність менструації, а потім уже приєднуються різні соматичні (тілесні) захворювання. Ось тоді вже усі кричать про допомогу», – розповів Юрій Кравчук.

Із його слів, така недуга лікується, але тяжко і тривало.

«Хвороба виникла в якихось певних умовах: мікросоціум та інше. У тих же умовах ми й намагаємося її лікувати. Інколи виходить, а інколи… бо як правило це студентки, треба брати академвідпустку і перебувати у стаціонарі під наглядом лікаря. Та й примусово людина може бути поміщена у психлікарню тільки за рішенням суду. Тому якщо не виходить у так званих амбулаторних умовах, то тоді люди самі бачать, що тут є проблема і потрібно все ж таки лягати на стаціонар», – розповів лікар.

Також розповів випадок, коли анорексію мав хлопець.

«От один хлопчина… Все ж таки спочатку воно проявлялося,як невроз, але потім «вилізла» шизофренія, то він доголодувався до того, що в нього пішла патологія судин, ламкість судин і множинні крововиливи в ноги. От він доголодувався до такого стану, що прийшлося його і відкапувати – це те, що називається «інтенсивна терапія», – пригадав лікар Волинської обласної психіатричної лікарні.

Із його слів, на практиці трапляються і рецидиви.

«У мене була дівчинка, вчилася у Києві в інституті. Коли вона була на канікулах, ми з нею займалися, лікували її, а коли повернулася до Києва на навчання, то стався рецидив. У певних умовах хвороба проявляється… Звичайно, в лікарню ніхто не хоче лягати, але якщо людина бачить, що виходу немає, то все ж таки треба!» – переконаний лікар-психотерапевт.

Також він дав пораду тим, хто вважає, що щасливі – це тільки худі люди.

«Ми ж любимо людину не тільки за певні чесноти. Коли ми любимо, то любимо й недоліки. Ідеальною людина не може бути. Навіть навпаки, коли людина ідеальна, то це відштовхує, адже у людей з’являється комплекс неповноцінності. Тому все воно відносне!» – зазначив лікар.

Привіт, реальність

Тим часом ті, хто випробували на собі всі дієти, та все ж усвідомили, що не лише худі люди можуть бути щасливими, у тих же соцмереж розповідають свої «історії одужання». Їх можна прочитати за промовистими хештехами #40кгдлялохов, #40кгдолой, #анорексиязло, #анорексияуходи, #нетанорексии та багатьма іншими.

Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

«В один момент я просто зрозуміла, що мені набридло жити і боятися їжі, набридло вічно себе обмежувати і намагатися харчуватися лише правильно. Цього вистачає, щоб в голові щось клацнуло і ти почала думати про себе, про своє не тільки фізичне, але й ментальне здоров’я», – написала одна із дівчат, яка продовжує мотивувати інших лишатися собою та свідомо дбати про свою зовнішність, красу та здоров’я.

Тож не варто комплексувати стосовно будь-якого сантиметра свого тіла, ставати жертвами голодних дієт, доводити себе до виснаження у гонитві за псевдоідеалом та втрачати із кожним кілограмом бажання жити та радіти. Бо ж анорексія – це зовсім не те «світле майбутнє», яке, здається, зробить будь-кого щасливим. Адже бути щасливою людиною означає любити себе таким, яким є, повноцінно дихати, радіти будь-яким, навіть дріб’язковим, моментам, насолоджуватися посиденьками із друзями, сміятися на повні груди та отримувати задоволення від кожного насиченого дня.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів