Поділитись:

Каталонських сепаратистів засудили до багатьох років ув'язнення

Вівторок, 15 жовтня 2019, 03:32
Каталонських сепаратистів засудили до багатьох років ув'язнення

Іспанський Верховний Суд засудив дев'ятьох лідерів каталонських сепаратистів до тюремних термінів від дев'яти до 13 років ув'язнення.

Як інформує ВВС, на 13 років засуджено колишнього віце-президента Каталонії Оріола Жункераса. Ще трьох звинуватили в непокорі, але до в'язниці не засудили.

Всі 12 політиків і активістів відкидають висунуті їм звинувачення.

Каталонських сепаратистів засудили до багатьох років ув'язнення

Оріол Жункерас отримав найбільший термін за підбурювання до заколоту і нецільове використання державних коштів

Серед фігурантів справи – колишній спікер парламенту Каталонії, колишній керівник каталонського МВС, колишній міністр юстиції Каталонії і ще ряд міністрів регіонального уряду.

Після оголошення судом вироку сотні прихильників незалежності Каталонії пройшли вулицями Барселони з плакатами "Свободу політичним в'язням!" і закликами до своїх прихильників виходити на вулиці.

25 років

Каталонських сепаратистів засудили до багатьох років ув'язнення

Спочатку обвинувачення просило 25 років ув'язнення Оріолу Жункерасу – найбільшо високопоставленому лідеру руху за незалежність Каталонії, який опинився у суді.

Оріол Жункерас отримав найбільший термін за звинуваченням у підбурюванні до заколоту і нецільовому використанні державних коштів.

Дев'ять лідерів були виправдані за більш серйозним обвинуваченням в організації повстання.

Деякі з засуджених займали ключові посади в парламенті і уряді Каталонії. Інші відомі в країні своєю громадянської і громадською діяльністю.

Перед закінченням слухання 12 червня фігурантам дали можливість представити свою позицію. Майже всі заявили, що суд базується на безпідставних звинуваченнях.

Вирок був винесений після чотирьох місяців слухань.

"Звірячий" вирок

Каталонських сепаратистів засудили до багатьох років ув'язнення

У своїй заключній промові у червні адвокати повідомили суду, що їхні клієнти відкинули звинувачення в повстанні і підбурюванні до заколоту, але визнали менш серйозні порушення у вигляді непокори, за яке їх могли усунути від державної служби, але не ув'язнити.

У 2017 році лідери руху за незалежність Каталонії провели референдум про відокремлення від Іспанії, який іспанський конституційний суд визнав незаконним.

Колишній лідер регіонального уряду Каталонії Карлес Пучдемон назвав вироки його соратникам "звірячими".

"Настав час реагувати... за майбутнє наших синів і дочок. За демократію. За Європу. За Каталонію", – написав у Twitter колишній глава Каталонії, що живе зараз у вигнанні через можливість засудження на батьківщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Facebook та Instagram блокуватимуть білий націоналізм і сепаратизм

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024