Поділитись:

Через пластикове забруднення гинуть мільйони птахів, – ЮНЕП

Неділя, 13 жовтня 2019, 04:17
Через пластикове забруднення гинуть мільйони птахів,  – ЮНЕП

Кожного року через пластикове сміття гинуть мільйони морських, прісноводних і наземних птахів. Вони заковтують частинки пластику або заплутуються в пластикових сітках, що й викликає болісну смерть.

Про це нагадують експерти Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) з нагоди Всесвітнього дня мігруючих птахів, передає УНІАН.

День проводиться двічі на рік – 11 травня і 12 жовтня – в місяці, на які припадають сезонні перельоти птахів.

Цього року тема Дня – захист птахів від пластикового забруднення. Щорічно людство виробляє більш як 300 млн тонн пластикової продукції – це один з найбільш широко використовуваних матеріалів у світі. Мільйони тонн пластикових відходів щорічно потрапляють у воду або на міські звалища.

Птахи заковтують пластик, приймаючи його за їжу. Але найчастіше птахи гинуть від виснаження, оскільки пластикові відходи, що не мають поживної цінності, дають відчуття повного шлунку, але не насичують птахів. До того ж птахи використовують пластик як матеріал для гнізда, приймаючи його за листя, гілочки та інші натуральні предмети.

Шматки пластика з гострими краями призводять до поранень і навіть загибелі пташенят. Ще одна небезпека, особливо для морських і прісноводних птахів - це кинуті рибальські снасті. Водоплавні птахи потрапляють у сітки і гинуть, не зумівши вибратися, або стають легкою здобиччю для інших тварин.

За даними експертів, з 265 зареєстрованих видів птахів, що заплуталися в пластиковому смітті, щонайменше 147 видів були морськими. В ООН закликають об'єднати зусилля для зниження пов'язаної з пластиком смертельної загрози для перелітних птахів.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів