Поділитись:

Нелегальний видобуток бурштину — тест для українського уряду, — The Wall Street Journal

Понеділок, 06 червня 2016, 20:25
Нелегальний видобуток бурштину — тест для українського уряду, — The Wall Street Journal

Незаконний видобуток бурштину став серйозним випробуванням для українського уряду, який щосили намагається подолати вкорінену корупцію, що стала однією з причини двох революцій за десять років.

Про це на сторінках впливового видання The Wall Street Journal пише журналіст Джеймс Марсон.

Ринок незаконної торгівлі бурштином в Україні, за даними чиновників, оцінюється в 500 мільйонів доларів на рік. Компанії, які хочуть добувати дорогоцінне каміння на законних підставах, можуть роками оформляти необхідні документи, тому в Україні широкого поширення набуло нелегальне видобування — щоправда, після них територія нагадує місячну поверхню, – інформує 24 канал.

У свою чергу, добувачі звинувачують поліцію в змові з прокурорами, політичними діячами та бандитами. Вони також розповідають, що правоохоронці, які проводять регулярні облави, чіпають лише тих, хто відмовляється платити хабарі.

Ці ресурси належать народу, а не поліції, олігархам і політикам, — наголошує Олександр Васильєв, 42-річний бурштинокопач.

Автор наголошує, що нелегальний видобуток бурштину став засобом існування для десятків тисяч мешканців бідних областей на півночі України. Не в останню чергу це спричинене ростом цін на бурштин через високий попит з боку Китаю, тож на сьогоднішній день в регіоні, де середня заробітна плата становить близько 140 доларів, простий бурштинокопач, який використовує сітку чи лопату, може заробити 20 доларів в день, а власник мотопомпи може заробляти ледь чи не тисячу доларів щодня.

Цей бум, зазначає автор, стимулював корупційні схеми ще при колишньому українському президенті Вікторі Януковичі. Тоді цей "бізнес" кришували чиновники і ситуація з незаконним видобутком бурштину не виходила назовні. Але після Революції Гідності схеми розпалися, що спричинило справжні бої за контроль над видобутком, як, наприклад, стрілянина поблизу Клесова 9 травня 2014 року.

Зараз на законодавчому рівні, зазначає автор, вже готовий проект, який би допоміг вивести цю сферу з тіні, спростивши процедуру взяття в оренду державної землі для підприємств і приватних осіб, а також для отримання ліцензій. А поки, як зазначає автор, Київ та місцева влада посилили присутність правоохоронних органів на місцях, що призвело до затримань покупців і нелегальних видобувачів. Однак затримання не вирішують проблему.

Це ракова пухлина. Правоохоронці мають справу з метастазами, але не головною пухлиною, — наголосив співрозмовник автора, адвокат Андрій Ведров.

До слова, вранці 3 червня з'явилась інформація про перестрілку біля "бурштинової плантації" у селі Обище Олевського району.

Надрукувати
мітки:
коментарів