Поділитись:

Як Зеленський українських журналістів по колу пускав

Четвер, 10 жовтня 2019, 19:40

10 жовтня о 10:00 розпочався пресмарафон для журналістів, анонсований днем раніше Президентом України Володимиром Зеленським. Захід відбувся у новому фудмаркеті Kyiv Food Market у центрі Києва і у новому, незвичному для українців, форматі. Представники медіа ставили запитання Гаранту групами по 7-10 осіб, які змінювали одна одну кожні 30 хвилин. Журналістів пригощали піцою, гамбургерами, водичкою та іншими смаколиками. Можливо, наївно сподіваючись, що це схилить представників ЗМІ до офісу президента. Але майстри пера не соромилися задавати провокуючі питання та намагалися знайти відповіді на ті речі, які сколихнули українське суспільство за останній час.

На своїй офіційні сторінці у фейсбук прессекретар шостого президента Юлія Мендель повідомила, що на так званий пресмарафон глави держави акредитовано понад 300 журналістів. Окрім українських були присутні і представники закордонних ЗМІ.

Однією із причин цієї акції можна справедливо вважати спробу Офісу Президента загладити проблему із комунікацією влади з суспільством. Власне, Зеленський під час виборчої кампанії запевняв, що цієї проблеми в майбутньому не буде. Однак події навколо так званої «Формули Штанмаєра» засвідчили зовсім іншу реальність в українській політиці. Пресмарафон варто розцінювати як спробу зменшити градус напруги в суспільстві.

Протягом дня було піднято чимало тем: від імпічменту Трампа до ринку землі та закону «про особливий статус Донбасу». В своїй манері, іноді дійсно харизматично, іноді дещо нахабно, Зеленський тримався доволі міцно, так і не видавши нічого «лишнього». Тобто ґрунтовних відповідей, окрім тих, що вже чули раніше, ніхто не отримав. Журналісти змогли випустити пару, власне Гарант їм дав таку можливість, але залишив їх без бажаного результату.

Не обійшлося без згадки попередньої влади. Зокрема Зеленський назва одну із головних помилок Порошенка на його думку.

Пряма мова Зеленського: «Помилка Порошенка тільки в одному – йому здається, що він може бути лідером іншого майдану. І він готовий (до нього), ви ж бачили заяву і самого Штайнмаєра, і німецької сторони, і французької сторони, і багатьох європейських ЗМІ – вони в шоці, тому що його риторика міняється, як і змінився його статус».

Щодо відносин з Москвою, Президент сказав, що не озвучує деталі своєї стратегії стосовно переговорів з державою-агресором для того, щоб мати переваги. Також Зеленський зазначив, що готовий говорити з добровольцями з приводу захисту Золотого, але вважає, що вони не повинні ходити зі зброєю й залякувати населення.

Пряма мова Зеленського: «Я вчора зустрічався з ветеранами. Там всі були – і Нацкорпус, і «Азов», і всі інші. Я їм пояснив. 99% із тих, з ким я вчора зустрівся, говорять: «А чого ж Ви з нами не комунікуєте, чого Ви нам не пояснюєте?» Я їм кажу: хлопці, як я повинен говорити з Росією? Ви хочете, щоб це була гра в покер, де вони знають мої карти?... Як я можу всю інформацію розказати? Я згоден, що комунікація слабка. Я знаю, що "підігрівають" багатьох людей, які справедливо не розуміли і про Штайнмаєра, і про таке інше. Не розуміли, не знали – але їх «підігрівають», і ми знаємо, хто «підігріває».

Також Гарант зазначив, не буде оприлюднювати розшифровку своїх розмов із президентом Росії Володимиром Путіним.

Пряма мова Зеленського: «Я не готовий опубліковувати свої розмови. Я навіть не опублікував свої розмови з паном Трампом. Я – верховний головнокомандувач, а не телеведучий будь-якого каналу. Я не займаюся піаром, у мене немає ніяких роздумів з приводу порушувати «червоні лінії». Але тактика є тактика, стратегія є стратегія. І я не повинен показувати всім свої розмови з тим чи іншим лідером будь-якої країни. Це щось нове».

Окремо Президент зазначив, що його розмови з президентом Російської Федерації підкріплені результатом – дуже складним, дуже детальним, але реальним. Про який конкретно результат ідеться, поки залишається загадкою. Чи мав Зеленський на увазі обмін полоненими, який нещодавно відбувся, якісь інші домовленості він не уточнив.

На питання ліцензій для телеканалу «112 Україна» та його ретрансляторів президент зазначив, що з цим має розібратися оновлена Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Таким чином відхрестившись від подій навколо телеканалу, який не офіційно належить Віктору Медведчуку.

Також президент Володимир Зеленський повідомив, що всередині Верховної Ради опоненти «Слуги народу» намагаються впливати на депутатів монобільшості через шантаж. Можливо, в такий спосіб він намагався виправдати декілька провальних голосувань «Слуг народу».

Загалом на всі питання представників ЗМІ Шостий Президент відповідав загальними фразами. Журналісти регулярно змінювались. Дехто відверто намагався спровокувати Президента, комусь це частково вдавалось. Але практично всі залишились без конструктивних відповідей.

Хочеться сподіватись, що подібні заходи будуть регулярними і це стане частиною політичної традиції України, тільки в майбутньому діалог влади із медіа буде більш продуктивним. І журналістів не пускатимуть по колу залишаючи їх із шаблонними відповідями на запитання, які турбують українське суспільство.

Надрукувати
мітки:
коментарів