Поділитись:

Зростання світової економіки уповільнюється, – МВФ

Четвер, 10 жовтня 2019, 03:20

Уповільнення темпів економічного зростання в 2019 році відбудеться майже по всьому світу. Такий прогноз опублікувала новий директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Уповільнення очікується в державах, що становлять 90 % світового ВВП, – інформує the page.

Глобальне зростання в цьому році впаде до найнижчого рівня з початку десятиліття. МВФ незабаром опублікує офіційний прогноз, в якому перегляне темпи економічного зростання на 2019 і 2020 роки в бік зниження.

Понад 40 країн з ринком, що формується і країн, що розвиваються будуть мати реальні темпи зростання ВВП вище 5 %, зокрема – 19 країн Африки на південь від Сахари, додала Георгієва.

Крім того, в США і Німеччині безробіття знаходиться на історичному мінімумі. Однак в країнах з розвиненою економікою, зокрема в США, Японії і особливо в зоні євро, спостерігається зниження економічної активності.

Втрати – до $ 700 млрд

Серед причин того, що зростання світової торгівлі майже зупинився, директор-розпорядник МВФ називає торговельні суперечки між США і Китаєм.

Сукупний ефект торгових конфліктів може призвести до втрати приблизно $ 700 млрд до 2020 року, або близько 0,8 % ВВП (приблизний розмір всієї економіки Швейцарії).

«Невизначеність, обумовлена ​​торгівлею, а також геополітичною напруженістю, стримує економічний потенціал. Навіть якщо в 2020 році зростання прискориться, нинішні розбіжності можуть призвести до змін, які збережуться протягом цілого покоління – розриву ланцюгів поставок, розрізненості торгових секторів», – підкреслила Георгієва.

Країнам необхідно вирішити проблеми, пов'язані з їхньою торговельною практикою, а також права інтелектуальної власності та передачі технологій. 

Нові ринки і структурні реформи

Крім того, для підвищення рівня життя знадобиться доступ до нових ринків. Що стосується внутрішньої політики країн, директор-розпорядник МВФ закликала держави розумно використовувати грошово-кредитну політику і покращувати фінансову стабільність. У першу чергу, це може забезпечити незалежність центробанків кожного окремо взятої держави.

Одним із способів створення більшого фіскального простору є мобілізація внутрішніх доходів, відзначила вона. Скорочення корупції і використання цифрових інструментів в зборі податків може розблокувати ресурси і стимулювати нові інвестиції, додала директор-розпорядник.

Крім того, вона закликала до структурних реформ в зв'язку з автоматизацією і потенційної втратою робочих місць. Одним із пріоритетів МВФ також буде надання допомоги країнам, які скорочують викиди вуглецю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефект стиснутої пружини, або Чому різко впала гривня

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
29 лютого 2024