Поділитись:

Сезон грипу стартував: на волинян чекає чотири штами, два з яких – нові

Вівторок, 08 жовтня 2019, 10:33
Сезон грипу стартував: на волинян чекає чотири штами, два з яких – нові

На сьогодні на Волині захворюваність на ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення. За підсумками моніторингу, показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 48 %.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

30 вересня 2019 року розпочався епідемічний сезон із захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип, який буде тривати до 20-го тижня 2020 року.

Впродовж 40 тижня 2019 року гострими респіраторними вірусними інфекціями на Волині захворіли  понад 3 тис. осіб,  із них понад 2 тис. – це  діти до 17 років (68 %). Кількість госпіталізованих  з приводу ГРВІ становить 78 осіб (2,5 % від захворілих, із них 72 % – діти). Показник захворюваності знаходиться на рівні аналогічного періоду минулого року.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, які, ймовірно, циркулюватимуть в Україні у новому епідсезоні, будуть:

  • “Канзас” (А/H3N2)
  • “Брісбен” (А/Н1N1)
  • “Колорадо” (належить до гілки B/Victoria)
  • “Пхукет” (належить до гілки  B/Yamagata).

Із чотирьох вірусів новими для України і є два – “Канзас” і “Брісбен”.

Більшість противірусних препаратів з ними не можуть впоратися, і хвороба може протікати з ускладненнями (пневмонія, міокардит, енцефаліт, менінгіт) або завершитися летальним результатом.

Минулого року, коли превалював штам вірусу “Сингапур”, в Україні від  ускладнень померли 64 людини (у США цей вірус забрав життя 80 тисяч людей).

Найефективнішим заходом профілактики грипу є вакцинація. Лікарі-епідеміологи наполегливо рекомендують провести щеплення в жовтні – листопаді, щоб імунітет навчився боротися з новими штамами вірусу до початку епідемії, а на це йому потрібно від 7 до 14 днів.

До сезону епідемії 2019-2020 року в Україні зареєстровані дві вакцини від грипу (Ваксигрип (Франція) та Джісі флю, (Корея)), які вже доступні в аптеках міста. Відповідно до законодавства, щеплення проти грипу не входять до Національного календаря щеплень, а відтак вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету. Її можна придбати в аптеці за власний кошт або за кошти підприємств, місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику (медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їжте печену картоплю з салом: Супрун про те, де брати вітаміни восени

Надрукувати
мітки:
коментарів