Поділитись:

"Хочемо підкласти книгу під смартфон", – Кідрук про додаток до роману

Субота, 05 жовтня 2019, 18:30

фото із фейсбук-сторінки "Фронтери" 

У Луцьку Макс Кідрук презентував свій новий роман "Доки світло на згасне назавжди". 

Презентація відбулася у межах ІІ Міжнародноно літератураного фестивалю "Фронтера" у Волинському академічному обласному театрі ляльок у суботу, 5 жовтня. 

Основною його родзинкою став мобільний додаток, який дозволяє побачити місця, які згадуються у тексті, а також поспілкуватися із персонажем.

"Ми хотіли залучити до читання тих молодих людей, які фізично здатні до читання, але з певних причин не читають. Грубо кажучи, ми хочемо підкласти книгу під їхній довбаний смартфон", – розповів Макс Кідрук. 

Мобільний додаток розроблений саме луцькою компанією "Ideil". Додаток безоплатний, його можна завантажити на Google Play та App Store. 

У цьому додатку є купа фішок: візуальні та текстові. Наефектнішою візуальною фішкою є активна обкладинка: коли наводиш смартфон на книгу, відбуваються дивні речі. Також візуальною фішкою є локації: можна побачити всі ті місця, де відбуваються події. У тексті є піктограми, які показують, що тут можна застосувати додаток. 

Візуальні фішки не генерують якогось додатково сенсу. Основна ідея – заховати в додаток інші гілки сюжету. Макс Кідрук вважає, що саме за цим майбутнє літератури. Зокрема, він наголошує: традиційно, але неправильно вважають, що якщо в романі присутня хронологічна непослідовність, то він є нелінійним. Але це не так. Насправдні ж нелінійним роман по-справжньому дозволить зробити саме таке виведення фрагментів тексту за межі основного блоку. 

Найоригінальнішою фішкою в мобільному додатку до роману Макса Кідрука "Доки світло не згасне назавжди" буде можливість поспілкуватися з одним із героїв книги.  Чату немає в додатку, треба дійти до певної піктограми в тексті. Персонаж не тільки вам відповість, а надішле відео, фотографії чи звуки. 

Нагадаємо: "Фронтера" стартувала 4 жовтня і триватиме ще два дні. На фестивалі діятиме дитяча та молодіжна сцена.  

Програма фестивалю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люто вірю в літературу: у луцькому "Промені" Жадан читав вірші

Надрукувати
мітки:
коментарів