Поділитись:

Луцьк баскетбольний: Володимир Журжій та Дмитро Чайковський (інтерв'ю)

П'ятниця, 04 жовтня 2019, 09:00

До кінця матчу залишалося трохи більше 20 секунд, коли Майкл Джордан пошив у дурні легендарного важкого форварда Карла Мелоуна.

Майкл вибив м’яч з рук Карла, який був готовий атакувати кільце суперників та переводити фінальну серію НБА 1998 року в 7-й матч. На табло – рахунок 85-86 на користь Юти. Джордан наближається до триочкової лінії: 12 секунд, 11, 10, 9, 8. Майкл садить на дупу Рассела і здіймається вгору. 7 секунд до кінця матчу, 6, кидок... М’яч у кошику. 87-86. Чикаго Буллз вшосте стають чемпіонами НБА.

Думаю, що і Володимир Журжій, і Дмитро Чайковський посміхнуться, коли читатимуть цей вступ та пригадають час, коли Майкл дав нове життя баскетболу, вивівши його на абсолютно новий рівень.

Сьогодні Дмитро та Володимир трохи іншим чином та в менших масштабах, проте теж рухають баскетбол уперед. З 2017 року, коли з’явилася команда «Старий Луцьк», обласний центр Волині розвивається та росте в контексті розвитку цієї гри з м’ячем.

Дедалі більше молодих та талановитих місцевих гравців з’являється на горизонті, а клуб, який перебуває під керівництвом цих чоловіків, з кожним роком ставить амбітніші цілі.

Напередодні старту нового сезону Дмитро Чайковський та Володимир Журжій розповіли про юнацький баскетбол, підготовку дітей та у який баскетбол гратиме «Старий Луцьк» у цьогорічній Вищій лізі.

– Почнімо з низів, тобто з дитячого баскетболу. Що ви можете сказати про дитячий баскетбол в Луцьку? Чи можна говорити, що існує тенденція до його розвитку або ж навпаки – до занепаду?

Дмитро Чайковський: Дитячий баскетбол не повинен переживати занепад взагалі. Щоб не відбулося з командою, яка грає у чемпіонаті України, спорт мусить розвиватися та виховувати дітей, прививати здоровий спосіб життя через баскетбол.

Володимир Журжій:  Звичайно, ми розвиваємо дитячий баскетбол, набираємо групи. Вдалося започаткувати турнір для школярів «ШАБЛЯ», який вже два роки відбувається у Луцьку. Ми робимо це все не для позначки, стараємося, щоб дітям було максимально цікаво, залучаємо до процесу гравців «Старого Луцька», готуємо подарунки.

– Як багато дітей займається баскетболом?

Володимир Журжій: У мене тренують близько 60 дітей.

– Давайте трішки пориємося у деталях. Розкажіть про ваш підхід до роботи з дітьми. Як ви будуєте тренувальний процес?

Володимир Журжій: Класично, ми набираємо дітей з восьми років (хоча можемо брати і старших, не відмовляємо нікому). Перші два роки акцентуємося на загальній фізичній підготовці дитини та знайомимо її з баскетболом.

– Тобто ви будуєте тренування для загального фізичного розвитку навколо баскетболу?

Володимир Журжій: Звичайно. Діти починають працювати з м’ячем, виконують якісь баскетбольні рухи, але ще не спеціалізовані вправи. Відповідно до практики, частина вихованців відсіюється і на другий-третій рік залишаються діти, які починають тренуватися більш професійно, приділяючи значну увагу технічним  та тактичним аспектам гри.

Якщо спротсмен демонструє хороші результати, то ми його підтягуємо до старших. За наявності результатівт рухаємо спортсменів далі. У підсумку – найкращі потрапляють у тренувальний процес команди Вищої ліги.

Дмитро Чайковський: Хочу додати, що баскетбол – це гра, яка у будь-якому разі передбачає розвиток  загальних фізичних якостей: швидкості, сили, витривалості. Тобто граючи у баскетбол, дитина ростиме фізично розвинутою.

–  Стартова п‘ятірка баскетбольної команди – це два захисники, два форварди і центровий. Діти, на відміну від дорослих, мають приблизно однакові габарити та й в дорослому віці вони можуть значно змінитися. Як ви обираєте ігрову позицію в юнацьких командах? На що звертаєте увагу?

Володимир Журжій: Зараз в баскетболі з’явилася тенденція до універсалізації гравців. Вже нема такого, що ти – «перший» номер і більше нічого не повинен вміти, бо гратимеш все життя на одній позиції. Приділяється увага всьому.

Центровий повинен вміти водити, пасувати. Звичайно, якщо гравець вищий, то більше уваги приділяється його підготовці на позиції форварда, центра. Якщо говорити про розігруючого захисника, то йому потрібні дуже серйозні організаторські здібності, він повинен читати гру, володіти лідерськими якостями. Ближче до юнацького віку починаєш бачити, які здібності у хлопця більше виділяються і робите на це акцент у підготовці.

Дмитро Чайковський: Дітей не змушують ставати на якусь позицію і грати, своїми здібностями вони самотужки продемонструють, яке місце на майданчику для них краще підходить. Звісно, тренер допомагає у цьому розібратися.

Наприклад, якщо дитина чудово бачить гру, то чому б це не використовувати? Відповідно, тренер пояснює спортсмену його переваги і він вже сам починає більше працювати над певними елементами.

Так, якщо в дитини відповідні антропометричні дані, то логічно, що він піде грати під кільце, буде боротися за підбори і так далі. На мою думку, штучного розділення не повинно бути взагалі.

– Із чим ви пов’язуєте такі зміни у баскетболі? Появи так званих маленьких п’ятірок на майданчику й інші речі. Це вплив Європи чи НБА?

Володимир Журжій: Напевно, що з НБА. Ця тенденція там почалася доволі давно. Сьогодні гра дуже динамічна та швидка, навіть високі гравці повинні переміщатися майданчиком дуже оперативно. Тепер важливу роль відіграє не просто антропометрія та вміння грати, а ще й розвиток фізичних якостей спортсмена.

Дмитро Чайковський: На мою думку, саме фізичний розвиток та атлетизм призвели до цих змін у грі. Точніше – поява нових знань та можливостей для розвитку фізичних якостей стала локомотивом для таких перетворень у баскетболі.

Володимир Журжій:  Баскетбольні люди та тренери постійно шукають якісь можливості, думають, що нового можна додати, щоб отримати перевагу над іншими.

Доходить до того, що важкий форвард Дреймонд Грін (гравець команди «Голден-Стейт Ворріорс, – ред) може грати на позиції розігруючого захисника! Всі намагаються вигадати якісь нестандартні рішення, якими можна здивувати суперника. Звичайно, що ми також будемо рухатися цим шляхом.

– Ви як вважаєте, ці зміни у грі роблять баскетбол кращим?

Володимир Журжій: Я думаю, що робить кращим, оскільки він стає більш агресивним, орієнтованим на атаку та швидкий баскетбол.

Дмитро Чайковський: Якби ці тенденції не подобалися глядачам, то вони б і не прижилися. Завдяки тому, що це яскравий та видовищний спорт, у людей є інтерес до нього.

– В останні роки у світі набирає популярності баскетбол три на три. Ви, Володимире, очолюєте відповідну національну збірну і можете фахово коментувати. Наскільки це перспективний напрям баскетболу з точки зору розвитку навичок для гри у класичний баскетбол?

Володимир Журжій: Нема жодних сумнівів у тому, що баскетбол три на три сприяє розвитку ідивідуальних вмінь гравця. Усі спортсмени, які за останні чотири роки були у збірній U-18, потрапили туди з класичного баскетболу. Дехто отримав дуже серйозний поштовх до розвитку індивідуальних якостей.

У грі три на три особисті вміння виходять на перший план, там не вийде відстоятися, потрібно й атакувати з різних дистанцій, і захищатися проти усіх, не боятися брати гру на себе. Можливо, невдовзі почнеться розділення ще на дитячому рівні: одні займатимуться для гри в баскетбол три на три, інші гратимуть у класичний.

– Ви вітаєте такі перспективи?

Володимир Журжій: (задумується).

Дмитро Чайковський: Я думаю, що вони можуть вживатися, оскільки баскетбол три на три більш сезонний вид спорту, орієнтований на літній період.

Володимир Журжій: Загалом на сьогодні вони так і співіснують. Думаю, що з часом розділення відбудеться природнім шляхом, штучно цього ніхто не робитиме.

– Розкажіть про перспективних юних баскетболістів міста та перейдемо до теми «Старого Луцька».

Володимир Журжій: У нас є молоді баскетболісти у «Старому Луцьку». Наприклад, Володимир Шевчук, який упродовж двох років виступав за збірну України U-18 з баскетболу три на три, брав участь у світовій та європейських першостях. Напевно, що він найбільш перспективний гравець, який незабаром стане серйозним підсиленням для команди. Дуже хотілося б, щоб досвід, який він здобув на міжнародному рівні, був впроваджений у класичному баскетболі за «Старий Луцьк».

Також у нас є Олександр Прозапас, який в кінці минулого сезону продемонстрував свої можливості. Ми на нього покладаємо надії. Ще до першого ешелону молодих гравців внесу Богдана Гловацького. Я дуже хочу, щоб вже цього року вони стали значним підсиленням для нас.

– Дмитре, у 2016 році ви ще шукали підтримки для Волиньбаскету, а в 2017 почали з нуля зі «Старим Луцьком». Чому так сталося?

Дмитро Чайковський: У 2016 році дуже не хотілося, щоб команда з традиціями та перемогами просто зникла. Щоб запобігти цьому, я використав усі можливості і не можу зараз собі дорікнути, що зробив недостатньо. На жаль, це все було нікому не потрібним.

У підсумку так сталося, що президент «Старого Луцька» Олексій Мельник запропонував Володимиру очолити команду, а вже він запитав, чи не хочу я теж долучитися до проекту.

Ми розпочали з Першої ліги, де в дебютному сезоні виграли титул. Нам вдалося продемонструвати свою конкурентність, і ми продовжуємо рухатися вгору. Я думаю, що і глядачі цьогоріч нас більше підтримуватимуть, а ми, своєю чергою, працюємо над тим, щоб кількість вболівальників на трибунах зростала.

– Проскочимо вашу перемогу у Першій лізі, про яку ви вже сказали, та згадаймо минулий сезон. Банальне питання, проте скажіть, як ви його оцінюєте?

Дмитро Чайковський: Нам вдалося закріпитися у Вищій лізі. Це основне. Цього року нам потрібно підтягнути спортивну складову, ми повинні не лише демонструвати красиву гру, але й добиватися вищих результатів. Я вважаю, що до наступного сезону ми підготувалися трішки краще.

– Про це я і планував запитати далі. Бачив, що ви казали, що це перший повноцінний тренувальний табір команди. Розкажіть, на що ви робите акцент у підготовці до наступного сезону? Як вона проходить?

Володимир Журжій: Ви правильно зауважили, що лише цього року у нас з’явилася можливість більш фундаментально провести підготовку до сезону. У серпні ми провели першу фазу: переважно працювали над фізичними кондиціями та індивідуальною технікою. Зараз напрацьовуємо команді схеми.

У нас з’явився новий гравець – Денис Тютюнник. Він адаптовується, вливається в колектив.

Дуже багато уваги приділяємо різним загальнокомандним переміщенням, як у нападі, так і в захисті. Вже почали проводити контрольні поєдинки. Сподіваємося зіграти побільше матчів перед стартом сезону, щоб отримати «їжу» для роздумів.

– Чи будуть ще підсилення в команді?

Володимир Журжій: Ми шукаємо.

– На яку позицію?

Володимир Журжій: Не можу анонсувати, ми обережно до цього підходимо. Ми б дуже хотіли, щоб наші місцеві гравці були на провідних ролях.

Дмитро Чайковський: Ми даємо шанс своїм до останньго. Після матчу з Рівним у нас були запитання до гравців, але це лише перший "спаринг" після довгої перерви.

Володимир Журжій: Ми не хочемо ламати колектив, який вдалося збудувати, тому дуже обережно підбираємо гравців зі сторони. Щодо позицій, то ми шукаємо в задню лінію, можливо, і в передню.

– Який баскетбол планує грати «Старий Луцьк» наступного сезону? Якщо провести аналогію, то там Юта – захищається, Сакраменто – біжить, Голден-Стейт – кидає? А що робитиме ваша команда?

Володимир Журжій:  Я хочу, щоб команда додала у грі в захисті, почала робити це агресивно. Також цей агресивний захист потрібно відразу переводити у красивий та ефективний напад. Працюємо над цим! Вважаю, що в нападі у нас досить збалансована команда, ми можемо грати і через пост, і кидати здалека. Але ще раз повторюся: потрібно додати в захисті та агресії.

– Яку ціль ставите на наступний сезон?

Володимир Журжій: Вийти у плей-оф та зайняти максимально високе місце.

– Останнє питання, трохи "фентезійне": скажіть, кого б із гравців НБА ви хотіли б у свою команду?

Володимир Журжій: Взяли б Кавая Леонарда (сміється).

Дмитро Чайковський (сміючись): Оригінальна відповідь?

Володимир Журжій: Чому саме Кавай? Він прийшов у команду, яка не хапала зірок із неба, і навколо нього всі почали показувати свій найкращий баскетбол. Звісно, ми б хотіли знайти людину, яка прийде – і всі хлопці вийдуть на свій найвищий рівень.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Максим ДЕЙНА: "Хочу зробити ім'я в Україні"

Надрукувати
мітки:
коментарів