Поділитись:

Запрацювала система, яка чистить океан від пластику (фото)

П'ятниця, 04 жовтня 2019, 00:42

Величезне плавуче загородження, яке розробили голландські вчені для очищення Тихоокеанської сміттєвої плями, що втричі перевищує розмір Франції, вперше зібрало пластик з океану.

Голландська некомерційна екологічна організація The Ocean Cleanup розробила технологію для збору пластикового сміття в океані. Це 600-метрова система очищення океану, що збирає з поверхні води пластик, рибальські сітки та мікрочастинки сміття, повідомляє theБабель, посилаючись на сайт організації.

Механізм доволі простий – це довжелезний пластиковий бакен, який доставляється у необхідну локацію човном, а потім пливе за течією, підхоплюючи пластик, який екологам залишається тільки перевантажити на борт, розсортувати та відправити на переробку.

Прилад оснащений супутниками та датчиками, щоб він міг повідомляти судно про своє положення, яке збиратиме виловлене сміття кожні кілька місяців. Зараз планується збільшити масштабність пристрою та зробити його міцнішим, щоб він міг утримувати пластик протягом року.

Організація наголосила, що нова система очищення – автономна та «використовує природні сили океану для виловлювання пластику». 600-метровий бакен «підхоплює» різні за розмірами відходи – від автомобільних покришок до стружки з пластику, не порушуючи морського життя.

Його протестували в липні у Ванкувері, а потім запустили до «великої тихоокеанської сміттєвої плями», яка плаває між Гаваями та Каліфорнією і втричі перевищує розмір Франції. На цій ділянці сконцентровані щільні масиви пластику й інших відходів, занесених водами Північно-Тихоокеанської системи течій. Приблизно 600–800 тонн риболовного снарядження губиться в морі щороку, ще 8 тонн пластикових відходів припливає з пляжів.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який забороняє деякі пластикові пакети. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США зафіксували дощ зі слідами пластику

Надрукувати
мітки:
коментарів