Поділитись:

Луцьк і далі залишається недоступним для людей з інвалідністю (фото)

Четвер, 03 жовтня 2019, 14:32

Прессекретарка центру "Агапе" Галина Цимбал-Ковбаса обурена тим, що центральні заклади Луцькаі навіть звичайні вулиці й досі не пристосовані для людей на візках чи мам з колясками.

Про це вона написала на своїй сторінув у Facebook. 

Як розповіла вона, 28 вересня відбулося відкриття 80-го театрального сезону в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка. Однак не всі мали і матимуть надалі змогу переглядати вистави, адже театр не є доступним для людей із інвалідністю. 

"Проектували нинішню споруду драмтеатру у період хрущовської "відлиги", тобто в 60-ті роки. Будівництво розпочалося в 1970-му, а вже в 1976-му відбулося урочисте відкриття. Зрозуміло, що сексу і тим паче людей із інвалідністю в СРСР "не було", а мами з маленькими дітками у візках ставали нечастими гостями драмтеатру. Тож проблема доступності нікому навіть на думку не спадала. Поняття ж універсального дизайну взагалі з’явилося кілька десятиліть по тому. Минули десятиліття. Не за горами 2020 рік. А "віз", чи ліпше сказати – недоступність, і нині там. Останні спроби щось змінити були майже 10 років тому. У липні 2010-го тодішній голова облдержадміністрації Борис Клімчук доручив спрямувати вільні залишки з бюджету на будівництво двох пандусів у драмтеатрі – зовнішнього та внутрішнього. Йшлося про 150 тисяч гривень. Цікаво, що роботи мали виконати до Дня Незалежності України того ж року. Однак щось пішло не так. Бо в липні наступного – 2011-го року – під час засідання Регіональної ради з питань взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування знову виникло питання тих самих двох пандусів. Тоді вирішили, що їх зроблять під час реконструкції приміщення драмтеатру.
Цього разу ситуація поліпшилася. Адже до входу в будівлю таки зробили непоганий пандус", – розповіла жінка. 

Проте, зазначила вона, цим усе й завершилося. Адже до глядацького залу і великі, і маленькі люди на візках можуть потрапити, якщо їх хтось занесе на руках. 

"Подейкують, що є проєкт на облаштування внутрішнього пандуса. І що на нього потрібні чи то 1 мільйон гривень, чи то 1,5 мільйона… Правда, скільки на це знадобиться часу і чи не доведеться потім вишуковувати вже 15 мільйонів гривень – того не скаже ніхто",  – зауважила Галина Цимбал-Ковбаса. 

І наголосила: ситуація з драмтеатром не єдина. Те ж саме біля та в Замку Любарта, в корпусах Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 

"Та що там приміщення? Людям із інвалідністю на візках та батькам із малими дітьми навіть містом прогулятися не завжди вдається без перешкод… Адже спуститися до парку з проспекту Волі – це випробування і кропітка робота. А про можливість доїхати до річки Стир із паркових алей взагалі можна тільки мріяти  Виникає питання: скільки ще десятиліть потрібно, щоб зробити наше місто більш доступним? Мабуть, усім варто пам'ятати: сьогодні ви ходите, а завтра теж можете пересісти в інвалідний візок…" – на завершення додала вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів