Поділитись:

У Києві відкрили виставку "Битва спогадів" про СРСР (фото)

Вівторок, 01 жовтня 2019, 03:25

У Києві відкили виставку присвячену руйнації міфів про життя у СРСР, яка працюватиме до Нового року.

Про це повідомляє ВВС.

Пустий прилавок магазину з старими вагами і написом від продавчині: "Яєць немає. Пішла на базу". Це частина експозиції на виставці "Битва спогадів", що відкрилася у музеї Гончара у Києві.

"Мета виставки полягає в тому, щоб поставити під сумнів ностальгію, щоб викликати здоровий скепсис до ідеалізації СРСР. Ми хочемо, щоб Радянська епоха сприймалася заслужено зробленими неї справами", – розповідає Наталя Іванченко, куратор виставки і представник Інституту національної пам'яті.

За її словами, цей проєкт – це спроба запустити процес внутрішньої декомунізації, адже чимало українців досі ностальгують за Радянським Союзом.

Тут і старі іграшки, і стара друкарська машинка, і радянська кухня з прикрученою до столу м'ясорубкою, плавленим сирком та фарфоровими фігурками на старому білому буфеті.

Обмеженість і бідність вибору та довжелезні черги – ось, що нагадує людям про життя у СРСР, кажуть організатори виставки.

Поруч на екранах показують кухню того самого часу з США. Під склом – джинси і платівки "Beatles", які були дефіцитом і недосяжною мрією радянської молоді.

"Ми показали пусті вітрини, дефіцит, блат, показали кухню радянського періоду, формування "нової людини" від жовтенят і піонерів до партійців", – говорить пані Іванченко про залу, де є стенди, присвячені ідеологічному вихованню в Радянському Союзі.

Крім побутових речей часів Радянського Союзу, частина виставки розповідає про культ вождя Леоніда Брежнєва.

Брежнєв, зображений, як міфічний герой на фоні червоних прапорів, Брежнєв, як святий, обрамлений картинами з його життєдіяннями, Брежнєв на килимі, Брежнєв з поштових марок, - на виставці є близько десяти портретів Брєжнєва. Це подарунки, які радянському лідеру дарували підлеглі.

"З Брежнєва сміялись на кухнях, але ззовні дотримувались правил гри і підносили йому ось такі подарунки. Це ж блюзнірство", – розповідає Наталія Буланова, директор музею міста Кам'янського. Саме експозиція цього музею стала основою виставки.

Радянський Союз декларував рівність у всьому, починаючи від побуту і закінчуючи роботою, але завжди існував прошарок населення, який володів найбільшими благами, і на виставці представлені атрибути з життя чиновників та номенклатури.

В одній із зал є стенди з фотографіями та інформацією про війну в Афганістані, про Чорнобильську катастрофу, військові об'єкти, які будувалися у СРСР.

"Ми ставимо перед відвідувачам питання, а наскільки Радянський Союз був оплотом миру, як вони це декларували? Відповіді відвідувачі шукають самі", - каже пані Буланова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 березня 2024
06 жовтня 2022
18 травня 2022
16 квітня 2022
10 листопада 2021
14:01
27 липня 2020
24 червня 2020
10:00
16 липня 2019
03 червня 2019
11 вересня 2018