Поділитись:

Промислові дизельні генератори*

П'ятниця, 27 вересня 2019, 19:06
Промислові дизельні генератори*

Дизельний генератор – ефективний спосіб забезпечити промисловий об"єкт, окремі виробничі приміщення або установки електроенергією. Дизельні генераторні установки застосовуються:

  • в якості основного джерела електроенергії;
  • в якості резервного джерела електроенергії;
  • в якості аварійної системи електропостачання.

Останній варіант найбільш поширений на підприємствах, виробничі процеси яких вимагають безперервного функціонування промислового обладнання без найменших простоїв. В якості резервного джерела живлення дизельні генератори встановлюються в об"єктах соціальної інфраструктури: школах, лікарнях, державних установах, на виробничих об"єктах будь-якого типу: від електростанцій до цехів переробки деревини.

ТОВ «Далгакиран компресор Україна» пропонує промислові дизельні генератори з гарантією від виробника.

Промислові дизельні генератори*

Пристрій і особливості функціонування дизельних генераторів

В основі роботи промислового дизельного генератора лежать два ключові елементи:

  • двигун внутрішнього згорання;
  • генератор змінного струму.

Перший є джерелом механічної енергії, яка утворюється від поступального руху поршня, що приводиться в дію дизельним паливом, що згоряє. Для збільшення потужності двигун внутрішнього згоряння може бути оснащений турбонаддувом, системою повітряного або водно/тосолового охолодження. Генератор змінного струму перетворює отриману від двигуна механічну енергію в електричну, яка вже використовується за призначенням.

Головні елементи дизельного генератора забезпечуються блоком управління, обслуговуючими механізмами і платформою, яка служить полем інтеграції всіх елементів. Стартер дизель-генератора активує дизельний двигун і в нього надходить паливо, яке спалюється до виділення газів в потрібному обсязі. Енергія їх розширення приводить в рух колінвал, що впливає на розташований по сусідству електрогенератор. Ротор генератора також починає обертатися, формуючи електромагнітне поле. Все це призводить до того, що в обмотках статора з"являється змінний струм, який забезпечує підключений до дизельного генератора обладнання струмом необхідної потужності.

Промислові дизельні генератори, призначені для установки в приміщенні, мають відкрите виконання, тоді як агрегати, які встановлюються на вулиці, обладнуються захисним металевим кожухом, що запобігає потраплянню всередину вологи і твердих частинок.

Промислові дизельні генератори*

Однофазні та трифазні дизельні генератори

Промислові дизельні генератор продукують струм різної потужності і в різному обсязі залежно від їх конструкційні особливості і продуктивності. Залежно від цілей використання: побутових і господарських або промислових ДГУ діляться на дві категорії.

  1. Однофазні. Генератори, які на виході дають струм стандартної напруги у 220 В. Це найбільш поширена категорія автономних електростанцій, оскільки є найбільш універсальним. Найчастіше такі дизельні установки вибираються для установки в дачах, котеджах і магазинах, і ідеально підходять в ролі резервного живлення.
  2. Трифазні. Дизельні генератори цієї категорії здатні працювати на продукування струму як з показником напруги 220 В, так і з більш високими параметрами - 380 В і більше Вони призначені для обслуговування великих об"єктів: великих заводів, багатоповерхових будівель, групи приватних будинків. Такі дизелі мають високий коефіцієнт корисної дії, а відповідну йому потужність.

При виборі дизельного генератора покупцеві варто визначитися з тим, для яких цілей він необхідний, в яких умовах буде експлуатуватися, з якою частотою і яка напруга струму потрібна на виході.

Промислові дизельні генератори*

Переваги та недоліки дизельних генераторів

Переваги промислових дизельних генераторів:

  • Високий коефіцієнт корисної дії і економічність устаткування. Генератору необхідно менше дизельного палива, ніж бензину, для вироблення однакового обсягу електроенергії.
  • Висока потужність обладнання. Потужність деяких дизелів обчислюється мегаватами завдяки використанню високотехнологічних двигунів, потужність яких середньому в 4 рази перевищує показники силових агрегатів бензинових генераторів.
  • Тривалий період безперервної роботи. Цей показник дозволяє використовувати дизельні генератори в якості постійного джерела електроенергії.
  • Високий ступінь пожежної безпеки під час експлуатації та зберігання. У дизельному паливі не міститься летючих легкозаймистих з"єднань: його загоряння можливо лише внаслідок стиснення суміші.
  • Низька вартість дизельного палива в порівнянні з бензином.
  • Простота в догляді і технічне обслуговування генератора.

Недоліки дизельного генератора:

  • Висока вартість агрегатів.
  • Високе навантаження на деталі і внутрішні вузли агрегату при холостому режимі роботи обладнання. Рекомендується використання з навантаженням не менше 40% від номінальних потужності агрегату.
  • Високий рівень шуму і звукового тиску.

Знизити шуми і звуковий тиск під час роботи можна шляхом оснащення дизельного генератора звукоізоляційним кожухом.

Різновиди використання дизельного генератора

Дизельні генератори нерідко використовуються в складних погодних умовах, що вимагає від виробників виготовлення агрегатів в стандартному і спеціальному виконанні. Виділяють такі різновиди виконання:

  1. Дизельний генератор у відкритому використанні. Агрегат цього типу встановлюється в приміщенні, спеціально відведеному для нього і оснащеному системою додаткових комунікацій. До них відноситься система вентиляції, система видалення відпрацьованих генератором газів, пристрої контролю температури. Відкритий тип дизельних генераторів вимагає забезпечення додаткових заходів пожежної безпеки, установки системи активного пожежогасіння та сигналізації.
  2. Дизельний генератор в утепленому блок-контейнері. Агрегат контейнерного типу дозволяє захищений від негативних зовнішніх впливів, що робить можливим його використання в складних умовах і установку в місцях з обмеженою можливістю технічного обслуговування обладнання. Каркас контейнера дизельного генератора виготовляється з міцної листової сталі, яка гарантує безпеку агрегату при навантаженні, транспортуванні та експлуатації.
  3. Дизельний генератор в шумопоглинальному кожусі. Установка поміщається в спеціальний кожух для зниження рівня робочого шуму. При цьому кожух може бути не тільки оброблений спеціальним матеріалом, що забезпечує високі показники звукоізоляції, але також і оснащений додатковим пристроєм-глушником. Крім звукоізоляції кожух забезпечує додаткове утеплення генератора і дає можливість використовувати його в умовах низьких температур.

Щоб дізнатися, який клас захисту дизельного генератору представлений в кожному конкретному випадку, потрібно дивитися на показник IP.

Промислові дизельні генератори використовуються в більшості галузей промисловості завдяки створенню великої потужності на одиницю палива, а низька летючість палива робить його безпечнішим в експлуатації.

Надрукувати
мітки:
коментарів