Поділитись:

Гаманці громад Волині не справляються з потребами

П'ятниця, 27 вересня 2019, 17:23
Гаманці громад Волині не справляються з потребами

Не усі об’єднанні територіальні громади Волині мають самодостатні бюджети. Тож їм доводиться звертатися за допомогою до обласного бюджету.

Про це під час засідання Волинського відділення асоціації міст України в Луцьку повідомила голова Волиньради Ірина Вахович.

Вона зазначила, що в процесі створення ОТГ мали би формуватися самодостатніми, аби мати можливості самостійно вирішувати фінансові потреби. Однак поки виграють ті ОТГ, на території яких є великі підприємства, а отже, є значна кількість податку на доходи фізичних осіб.

Вона також додала, що бюджетний рік вже свідчить про проблему з фінансуванням об`єктів, які мали чи мають районне значення.

Разом з тим народний депутат Вячеслав Рубльов вважає, що потрібно завершити чимшвидше адміністративно-територіальну реформу.

Окрім цього, торкнулися під час засідання питання фонду соціально-економічного розвитку. Відповідно до попереднього проєкту, він має зменшитися, однак це питання й досі дискусійне. Тож, ймовірно, це питання змінять.

Інше питання стосується акцизного податку на паливо-мастильні матеріали. Їх вирішили не залишати на місцях, а скеровувати в дорожній фонд, адже громади, на території яких є АЗС і ті, де їх немає, стають у надто нерівні можливості.

З цим пунктом був не зовсім згоден фінансист Василь Гром, адже акцизний податок формується саме на місці. Окрім цього, він розкритикував розподіл ПДФО та збільшення реверсної дотації, що відбувається з початку децентралізаційних процесів. Таким чином, на думку експерта, перерозподіл доходів не є реформуванням.

«Порочна практика міністерства фінансів обдурювати місцевих бюджетів зберігається і по сьогодні», – зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьк "поставив крапку" в об'єднанні з Прилуцьким

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
19 квітня 2024
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
24 березня 2024
19:07
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024