Поділитись:

На Волині "накрали" газу на 130 тисяч гривень

П'ятниця, 03 червня 2016, 16:31

У 2015 році фахівці ПАТ "Волиньгаз" зафіксували близько 500 випадків крадіжок блакитного палива на суму майже 130 тисяч гривень.

Найчастіше крадуть газ ті волиняни, яким уже було припинено газопостачання за заборгованість або ж власники великих за площею приватних домоволодінь, – повідомляє прес-служба "Волиньгазу".

Минулоріч при проведенні обстежень газовики області виявили більше чотирьох десятків випадків самовільних підключень (відновлення газопостачання) до осель, а також низку втручань споживачів у роботу лічильників. Окрім того, лише за 5 місяців уже цього року працівники "Волиньгазу" виявили близько сотні крадіжок блакитного палива.

Найчастіше незаконні маніпуляції задля безоблікового використання газу здійснюють ті споживачі, яким за кількатисячні борги припинили газопостачання. Однак, окрім фінансової шкоди, такі споживачі наражають на небезпеку себе та людей навколо. Адже самовільне відновлення газопостачання – прямий шлях до нещасного випадку або масштабної аварійної ситуації.

Також волиняни часто намагаються різними методами втрутитися в роботу лічильників. Однак такі хитрощі легко фіксують кваліфіковані працівники газової компанії. Адже "характерні" механічні пошкодження на відліковому механізмі, використання магнітів та змінені пломби відразу розпізнаються під час перевірки приладів у лабораторії "Волиньгазу".

Окрім того, у арсеналі газовиків нині є сучасні прилади, які допомагають виявити навіть несанкціоновані врізки. Фахівці підприємства здійснюють відеозондування газопроводів за допомогою пристрою із вмонтованою відеокамерою, який рухається усередині труби та з точністю до кількох сантиметрів здатен визначити місце та характер стороннього втручання у систему.

"Крадіжки газу можуть обійтися таким нечесним споживачам подекуди в десятки разів дорожче, ніж його легальне споживання. Адже за кожний випадок несанкціонованого відбору нараховуються штрафні санкції. У разі їх несплати, відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання, таким споживачам газопостачання припиняється. Також порушнику доведеться оплатити ще й вартість встановлення нового лічильника (в разі виявлення втручання в його роботу), а також увесь процес відключення-відновлення газопостачання", - розповідає заступник голови правління з обліку та балансів ПАТ "Волиньгаз" Андрій Карпомиз.

Після виявлення незаконних втручань більшість "підпільних" споживачів зазвичай визнає свою провину і сплачує нарахування за самовільний відбір газу. Якщо ж людина не визнає своєї вини, питання стягнення збитків вирішується в судовому порядку. При цьому за рішенням суду на користь газорозподільного підприємства споживач-порушник має також сплатити ще й судові витрати.

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
22 березня 2024
21 березня 2024
08 березня 2024
06 березня 2024
02 березня 2024
28 лютого 2024
21 лютого 2024
19 лютого 2024
15 лютого 2024