Поділитись:

У Нацбанку пояснили, чому падає долар

П'ятниця, 27 вересня 2019, 16:00

Курс гривні, який останнім часом зміцнився, залежить, зокрема, від ситуації на ринку, що зараз сприятлива, ІТ-галузі, яка щороку зростає, підтримують курс цього року і значні обсяги купівлі нерезидентами гривневих державних цінних паперів.

Про це розповів керівник проектів та програм Департаменту відкритих ринків Національного банку Емал Бахтарі, – пишуть Українські Національні Новини. 

"Зараз на ринку спостерігається сприятлива ситуація. Імпортні товари, зокрема нафта та газ, які купує Україна, здешевшали. А для експорту, який ми продаємо, це дуже хороші умови. Цьогоріч рекордний урожай. Також у металургів дуже добрі обсяги валютної виручки", – зазначив посадовець. 

Із його слів, також варто не забувати про ІТ-галузь, яка щороку зростає. Дедалі більше українських компаній мають замовлення від закордонного бізнесу. Це сприяє тому, що на ринку стає більше валюти. Потім вступають в дію закони ринку і гривня міцніє.

Також вказано, що новий фактор, який підтримує курс цього року, – це значні обсяги купівлі нерезидентами гривневих державних цінних паперів. З початку року обсяг вкладень зріс в 15 разів і зараз тримається на рівні близько 97 млрд грн.

"Фіксований курс – як цукерка, ціна якої насправді дуже висока. Він призводить до втрат, криз і створює ілюзію стабільності. Здорова ситуація – мати плаваючий курс, який адекватно реагує на те, що відбувається на ринку", – додали у Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів