Поділитись:

Від -5 до +23: якою буде осінь в Україні

Середа, 25 вересня 2019, 19:35
Від -5 до +23: якою буде осінь в Україні

Восени 2019 року українців очікує збільшення повторюваності та інтенсивності небезпечних явищ погоди, як-от грози, бурі, град і смерчі.

Але загалом осінь буде теплою і сухою, – пише "Обозреватель". 

Останнім часом різкі зміни в погоді стали для українців звичайним явищем. 

"На сьогодні в Україну зайшла більш холодна повітряна маса, яка принесла з собою різкі пориви вітру. Але впродовж усього серпня і зараз вересня у нас спостерігається коливання температур і відповідне коливання повітряних мас. Три дні у нас погода тепла, а потім три дні – холодна", – розповів провідний синоптик відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Роман Мурмило.

Із його слів, зараз відбувається природний для вересня процес – перебудова літніх процесів на осінні, тобто немає стабільності в атмосфері. Тому в Україні поки тепла погода чергуватиметься з різким похолоданням.

Прогноз на осінні місяці дав народний синоптик Леонід Горбань. Його дані також свідчать про часті коливання температур в Україні.

З 18 по 20 вересня Україну накрила перша хвиля похолодання, яка супроводжувалася дощами. З 21 вересня почалося короткочасне потепління на 4 градуси, потім українців очікує друга хвиля похолодання. Температура вночі становитиме +3-4 градуси, а вдень прогріється до +13.  На півдні буде тепліше, там температура вдень становитиме +21-22 градуси.

Перші десять днів жовтня продовжуватимуть радувати жителів південних областей України теплою погодою, температура коливатиметься в межах +21-23 градуси. З 4 по 6 число очікуються дощі. За цим очікується різке зниження температури до +9 вночі і +13-15 градусів вдень. З 13 жовтня знову потеплішає до +18 градусів.  З 20 числа температура буде знижуватися, а вже з 23 жовтня стовпчики термометра вночі опустяться до +1-3 градусів, а вдень піднімуться до +15. У північних областях також очікується похолодання, і температура буде нижчою від південних на 3-4 градуси. Перші легкі заморозки у Києві прогнозуються вже 14 жовтня, більш серйозних слід чекати у 23-25 числах.

Перших чотири дні листопада будуть досить теплими, температура прогріється до +14 градусів, але вже з 5 листопада настане суттєве похолодання – до 6-9 градусів. З 12 по 20 листопада очікується, що нічна температура подолає нульовий поріг і опуститься до 5-6 градусів морозу. З 22 числа і до кінця місяця українців знову чекає потепління – до +5-6 градусів вдень. За прогнозами синоптика, зима в Україну прийде не раніше середини грудня.

В Україні збільшується кількість небезпечних погодних явищ. Причиною цього є істотне зростання температури повітря та зміна клімату в Україні, – пояснила завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології УкрГМІ Віра Балабух.

"У нас зростає інтенсивність злив, в цьому році траплялося таке, коли за кілька годин випадало більше 100 мм опадів, уявіть, це більше 100 літрів на м/кв. Зростає інтенсивність гроз, шквалів, граду. Все частіше починають виникати смерчі. Крім того , збільшується тривалість теплого періоду, відповідно, всі ці явища починаються раніше і тривають значно довше ", – розповіла вона.

Але, незважаючи на посилення небезпечних погодних явищ, осінь в Україні обіцяє бути теплою і сухою. Температура буде в середньому вище на 1 градус, у порівнянні з таким самим періодом на початку 21 століття. Аномально тепло може бути на Заході України. Але це не виключає можливих заходів арктичного повітря і різких знижень температури, хоч і коротких

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів