Поділитись:

В Україні здорожчала "автоцивілка"

Середа, 25 вересня 2019, 13:02
В Україні здорожчала

З 21 вересня 2019 року набрало чинності розпорядження Нацкомфінпослуг "Про внесення змін в деякі нормативно-правові акти щодо ОСГПВ ВНЗ", яке збільшує ліміти виплат за цим видом страхування.

Зокрема, максимальна сума виплат за шкоду щодо майна (тобто автомобілів) в ДТП сягнула 130 тисяч гривень (замість 100 тисяч раніше). А витрати на відновлення здоров'я збільшились до 260 тисяч грн (було 200 тисяч). Тобто максимальні ліміти збільшені на 30%, – повідомляє 24 телеканал. 

Водночас прямого підвищення вартості полісів не передбачено – базовий платіж, від якого розраховується вартість "автоцивілки", залишається на попередньому рівні у 180 грн. Однак страхові компанії несуть додаткові витрати при виплаті відшкодування, тому вони піднімають ціни на поліси. Адже збільшити їх можна за рахунок використання коригуючих коефіцієнтів, багато з яких змінюється.

Зокрема, збільшуються коефіцієнти для автомобілів на іноземних номерах – з 2-4 до 5-10. Система бонус-малус (система бонусів (знижок) до основної тарифної ставки, за допомогою якої страхова компанія зменшує страховий внесок (на термін не менш 1-го року), якщо об'єкт страхування не звертався за реалізацією страхового ризику, – К.) за безаварійну або аварійну їзду стала менш вигідною для законослухняних громадян. Страховик за безаварійну їзду може використати лише коефіцієнт 0,9. А для тих, хто побував в ДТП, тариф може вирости в 1,8 разів. Втім останню поправку страхові компанії використовують нечасто.

Найбільше змін відбулося при визначенні вартості поліса в залежності від місця проживання автовласника. По-перше, вона відтепер визначається не за місцем реєстрації автомобіля (номером сервісного центру, як раніше), а за місцем проживання (реєстрації) власника, яке записано в свідоцтві про реєстрацію авто.

Найвідчутніше подорожчання торкнулося населених пунктів поблизу Києва, яких при визначенні коефіцієнтів об'єднали з містами-мільйонниками. Тому для жителів околиць столиці тарифи на поліси "автоцивілки" піднімаються десь на 60 %, а для інших – в середньому на 15%. Коефіцієнт для таксі – в межах 1,1-1,5.

Було

Чинні коефіцієнти

Стало

Нові коефіцієнти

Київ Р.

3,2 – 4,8

Київ Р.

3,2 – 4,8

Міста Бориспіль, Боярка, Бровари,
Васильків, Вишгород, Вишневе, Ірпінь

1 – 2,5

Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Бориспіль, Боярка, Бровари, Буча, Васильків, Вишгород, Вишневе, Ірпінь, Обухів

2,3 – 3,5

Міста з населенням понад 1 млн чол

2,3 – 3,5

Міста з населенням від 500 тис. до 1 млн чол

1,8 – 2,8

Донецьк, Запоріжжя, Кривий Ріг

1,8 — 2,8

— Міста з населенням від 100 тис до 500 тис. чол

1,3 – 2,5

Алчевськ, Бердянськ, Біла Церква, Вінниця, Горлівка, Євпаторія, Житомир, Івано-Франківськ, Кам'янець-Подільський, Кам'янка, Керч, Кропивницький, Краматорськ, Кременчук, Лисичанськ, Луганськ, Луцьк, Макіївка, Маріуполь, Мелітополь, Миколаїв, Нікополь, Павлоград, Полтава, Рівне, Севастополь, Сєверодонецьк, Сімферополь, Слов'янськ, Суми, Тернопіль, Ужгород, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Чернігів

1,3 – 2,5

міста з населенням менше 100 тис. чол

1 – 1,6

Інші населені пункти

1 – 1,6

Транспортні засоби, зареєстровані в іншій країні

2 — 4

Транспортні засоби, зареєстровані в іншій країні

5 — 10

Водночас вводиться понижуючий коефіцієнт для електромобілів – 0,9. Окрім того, зменшено тариф для тих, хто оформляє електронний страховий поліс – для нього теж діє коефіцієнт 0,9, тобто поліс на 10 % дешевший.

Зі слів представників страхових компаній, нульова франшиза при оформленні полісу "автоцивілки" застосовуватиметься рідко (хіба що за умови придбання додаткових страховок).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів