Поділитись:

Гривня міцніє. Чому ж ростуть ціни?

Вівторок, 24 вересня 2019, 11:51
Гривня міцніє. Чому ж ростуть ціни?

Не варто очікувати, що зміцнення курсу гривні до долара призведе до зниження цін.

Про це написав економічний експерт Сергій Фурса у мережі Facebook

Збулася мрія поколінь українців – курс гривні зростає восени, причому робить це сам, без допомоги Національного Банку. Проте тепер виникає питання: якщо гривня міцніє, то чому зростають ціни?

"Українці вважають, що раз гривня зміцнюється, то повинні знижуватися і ціни. Вони так вважають, бо кілька років тому, коли гривня летіла вниз, як літак, що потрапив в штопор, ціни слідували за гривнею. І правда, в такій відкритій економіці, як українська, де основу нашого споживання становить імпорт, різке падіння курсу завжди призводить до зростання цін. Але українці забувають, що зростання цін ніколи не доганяє девальвацію. Умовно кажучи, гривня може впасти в 2 рази, але це не означає, що ціни виростуть в 2 рази. Ціни ростуть у випадку з девальвацією набагато повільніше. Просто тому, що покупець не може собі дозволити їх більш істотне зростання і як результат – імпортери знижують свою рентабельність", – розпові Сергій Фурса.

Тож не варто очікувати, що зміцнення гривні, коли національна валюта підсилює свої позиції на 10 % –15 %, має призвести до відповідного зниження цін. Зростання цін в Україні, поточна інфляція, викликана одним важливим фактором – ростом доходів населення і наскрізним оптимізмом.

"Упродовж останніх трьох років в Україні спостерігається швидке зростання зарплат. Значною мірою – під тиском польського роботодавця. В результаті українські компанії змушені різко піднімати зарплату, щоб утримати співробітників. Тим більше, зараз в Україні спостерігається дефіцит робочої сили. Дефіцит тверезої робочої сили, яка хоче працювати", – пояснив експерт.

За даними на кінець літа, цьогоріч ми маємо зростання номінальної зарплати на 20 %. Хоч ще далеко навіть до рівня Польщі, проте спостерігається значне зростання відносно самих себе. Ріст очікувань і ріст доходів штовхає ціни вперед. Українські споживачі очікують дива і витрачають гроші, яких стає все більше. І це призводить до інфляції.

Сергій Фурса зазначає, що сьогодні динаміка цін більш помірна, ніж в попередні роки, інфляція уповільнюється. Є окремі товари, наприклад, картопля, щодо яких спостерігається різке зростання. Але це пов'язано з конкретною продукцією і конкретною причиною. Наприклад, неврожаєм картоплі. 

"Чи впливає зміцнення курсу на цінову динаміку? Так. Якби гривня падала або стояла на місці, інфляція була б більше. Ціни б росли активніше. А так політика НБУ і сильна гривня стримують зростання цін. Але вони не в змозі впоратися з оптимізмом українців. Які готові витрачати гроші. І цим штовхають ціни вгору. Але вже не так сильно, як рік чи 2 роки тому. Цьогоріч інфляцію очікують близько 8 % і це вже дуже пристойний показник", – резюмував Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів