Страйк волинських гірників: вимагають зустрічі з міністром

П'ятниця, 20 вересня 2019, 12:01

На Волині на шахті «Бужанській» гірники розпочали акцію протесту.

Як розповів гендиректор ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк, роботу копальні зупинили через те, що її працівники четвертий місяць не отримують заробітної плати, – повідомляє пресслужба народного депутата Ігоря Гузя.

Нагадаємо: вчора, 19 вересня, з'явилася інформація про те, що працівники 2-ої зміни відмовилися виїжджати з шахти і страйкуватимуть під землею.

Відомо, що підземний слюсар Михайло Боруцький уже добу перебуває в підземці й категорично відмовляється звідти підніматися.

«Головна вимога – погасити заборгованість із зарплати. Прикро, що добуте нами вугілля на складах не реалізується. Уже більше року не вирішується питання з ЄСВ: річ у тому, що держпідприємство його сплачує, а податкова зараховує його у борги попередніх років. І тепер гірники, які виходять на пенсію, не можуть її вчасно оформити й отримувати. Вони вимушені звертатися до суду, бо внески сплачені, а по документах є заборгованість. Треба піднімати і розмір зарплати, бо вона критично низька. Ми вимагаємо зустрічі з головою профільного комітету Верховної Ради, міністром палива й енергетики або його заступниками», – розповів гірник.

 Довідково:

 У структурі ДП «Волиньвугілля» діє два вуглевидобувних підприємства:

  • ВП «Шахта № 9 Нововолинська», де працює 599 чоловік. Загальна заборгованість з зарплати станом на 20 вересня 2019 року – 21 млн 292 тис. грн (це борг за частину червня, липень і серпень). Ситуація на підприємстві соціально напружена.
  • Шахта «Бужанська» – працює 695 осіб. Загальна заборгованість з зарплати станом на 20 вересня 2019 року – 22 млн 124 тис. грн (це борг частково за червень- липень та 80 % суми за  серпень).  Наразі на підприємстві відчувається кадровий «голод». Не відвантажується належно вугілля через рейдерські захоплення на збагачувальних фабриках. Керівник підприємства має намір звільнятись через несприятливу ситуацію.

Загальний борг з заробітної плати на шахтах Волині в структурі ДП «Волиньвугілля» – 46 млн 877 тис. грн.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині шахтарі перекрили трасу: вимагають заборговану зарплату (фото)