Поділитись:

У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)

Середа, 18 вересня 2019, 20:52
У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)

Правоохоронці затримали чоловіка, який погрожував підірвати міст Метро у Києві. Ним виявився житель Сімферополя.

Про це theБабелю повідомляють джерела в правоохоронних органах.

Чоловік зупинився на мосту в автомобілі білого кольору марки Opel, в лівій смузі у напрямку Лівого берега. Він був озброєний – тримав автомат і здійснював «попереджувальні» постріли в повітря. «На середині мосту Метро стоїть біла машина, в ній особа в камуфляжі та голубому береті, можливо, з карабіном. Повідомив, що міст і авто заміновані. Стріляв у повітря зі зброї», – розповів співрозмовник theБабеля.

Правоохоронним органам вдалося встановити особу чоловіка. Це 42-річний уроженець Фороса, розташованого в анексованому Росією Криму, Олексій Белько. Джерела у правоохоронних органах розповіли, що у червні цього року він добровільно здав у Деснянське райуправління поліції 1 кг вибухівки та 88 патронів. За його словами, він знайшов їх «у сейфі в селі на Чернігівщині».

Чоловік був обвʼязаний українським прапором, має довге волосся з хвостом, 180 см зросту, на вигляд десь 35 років. «Заявник хотів вийти з авто, але чоловік почав кричати, що у нього є вибухівка для того, щоб підірвати весь міст, і щоб ніхто не виходив», – додав співрозмовник

У зв'язку з цим автомобільний міст і міст Метро перекрили, правоохоронці чекали на приїзд вибухотехніків. 

Поліція кваліфікувала дії чоловіка як підготовку до теракту. За словами очільника столичної поліції Андрія Крищенка, правоохоронці провели спеціальну поліцейську операцію. На місці події працювали вибухотехнічні підрозділи, КОРД, Патрульна поліція, слідчо-оперативна група, рятувальники та нацгвардійці.

На міст Метро підігнали бронетранспортери, там утворився сильний затор. Крім БТР, на мосту помітили снайпера.

Невдовзі на мосту Метро провели спецоперацію. Спецпризначенці просувалисяя по мосту, наближаючись до Белька. Поліції вдалося затримати Белька, його посадили в автозак. Операція тривала понад 4 години, під час неї ніхто не постраждав.

На місце події прибув мер Києва Віталій Кличко. Він повідомив, що Белько збив квадрокоптер, який зафіксував його обличчя. Крім того, столичний очільник заявив, що Белько перебуває у неадекватному стані – «чи то у алкогольному, чи то наркотичному спʼянінні». Також, за словами Кличка, на місті інциденту був присутній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков..

Начальник поліції Києва Андрій Крищенко заявив, що за фактом інциденту відкрито кримінальне провадження про підготовку теракту. Бельку загрожує довічне увʼязнення. Крищенко додав, що при чоловіку не знайшли вибухових речовин, зараз оглядають його автомобіль. «Вербально він перебуває під дією речовин», – підкреслив Крищенко. Він додав, що в операції було задіяно близько 300 поліцейських та 300-350 нацгвардійців.

Рух мостом Метро пообіцяли відновити приблизно за півтори години.

Тим часом стали відомі нові подробиці щодо особи Белька. Згідно з даними з сайту Київміськадміністрації, він є учасником антитерористичної операції та подавав клопотання про отримання земельної ділянки. Як повідомляє «Українська правда», Белько мав звання старшого сержанта, обіймав посаду начальника радіостанції радіоцентру польового вузла звʼязку військової частини А 3628, розташованої у Броварах Київської області.

Крім того, паблік «Киев Оперативный» розкрив нові деталі «мінера». Чоловік був снайпером 8-го полку Сил спецоперацій, раніше мав конфлікти з командирами, але реальні проблеми почалися після розлучення з дружиною-поліцейською. Після цього він почав вживати наркотики.

26 червня суд визнав Белька винним у самовільному залишенні військової частини та призначив йому покарання у вигляді арешту з утриманням на гауптвахті на строк 7 діб.

На брифінгу за підсумками затримання злочинця голова поліції Києва Андрій Крищенко розповів, що терорист під час перемовин з правоохоронцями вимагав зустрічі зі своєю дівчиною, пише Українська правда.

"Було встановлено його телефон. Ми з ним зв'язалися, особисто я і наш психолог… На контакти він не йшов, вимагав переговорити зі своєю дівчиною, але ніяких розумних вимог, ніяких зв'язних думок від нього не було", – розповів голова поліції.

За словами Крищенка, після цього було ухвалене рішення брати злочинця штурмом. Нагадаємо, за фактом інциденту відкрито кримінальне провадження про підготовку теракту. Бельку загрожує довічне увʼязнення. 

Наразі Київське метро працює у звичному режимі.

У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)У Києві озброєний чоловік погрожував підірвати міст (оновлено, фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянин, який "замінував" авто сусіда, піде під суд

Надрукувати
мітки:
коментарів