Поділитись:

Ринок землі в Україні: умови, компенсації, обмеження

Середа, 18 вересня 2019, 08:43

Після зняття мораторію в Україні будуть діяти механізми компенсації за кредитами для фермерів, які виявлять бажання збільшити земельний банк.

Про це сказав заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький, – пише "Сегодня".

"Потрібно взяти кредит, придбати, подати документи й отримати компенсацію, як зараз діє компенсація за іншими напрямками ... При цьому потрібен статус сільгоспвиробник", – пояснив заступник міністра.

Розмір компенсації йдеться на рівні облікової ставки НБУ – 16,5%, додав він. Також в планах – запуск Фонду часткового гарантування, який спростить доступ до кредитування.

Зі слів заступника міністра, придбати у власність землю сільськогосподарського призначення в Україні зможуть тільки резиденти України – юридичні та фізичні особи. На іноземців й надалі будуть поширюватися обмеження норм чинного законодавства. 

"Згідно з чинним Земельним кодексом, іноземці не можуть купувати й отримувати у власність будь-які землі. Стаття 82 – її дія триває", – зазначив він.

До того ж, планується обмежити концентрацію землі у власності пов'язаним особам – максимум 15% в межах області і не більше піввідсотка – в межах країни. Ці норми не будуть поширюватися відносно орендованих земель.

Він також додав, що державні та комунальні землі продаватимуть через аукціон, де стартовою ціною буде нормативна грошова оцінка.

Відповідні принципи будуть в законопроекті, який подадуть до 1 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів