Поділитись:

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Вівторок, 17 вересня 2019, 02:53
Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

У неділю, 15 вересня, в Харкові відбувся перший в історії міста Марш рівності, який зібрав понад 2 тисячі учасників. 

Сама акція пройшла відносно спокійно, якщо не брати до уваги десяток розбитих яєць, пише Дмитро Кузубов, спеціально для УП.Життя.

Однак вже після Маршу на декількох учасників напали невідомі, а праві влаштували масову бійку з поліцейськими та застосували проти них сльозогінний газ.

За півгодини до початку Маршу в черзі на вхід вишикувались кілька сотень учасників. До кордону з поліцією підходить чоловік з сином років десяти та намагається пройти. 

– Ви на парад прийшли? – запитує поліцейський. 

– Тільки нікому не розповідайте, – усміхається чоловік та після невеликої паузи додає: – Та ні, ви що, ми не з цих! 

Поліцейський не оцінює гумор та просить батька з сином піти в обхід. Тим нічого не залишається, як змінити свій маршрут. 

Заборонити не можна провести

Проведенню першого Маршу рівності в Харкові передували неабиякі пристрасті. 

На початку вересня міський голова Геннадій Кернес заявив, що "в прифронтовому місті можуть бути провокації під час параду" і пообіцяв звернутися до суду з проханням обмежити проведення Маршу рівності. 

В якості одного з аргументів мер навів зареєстровану на сайті міськради петицію з назвою "Заборонити гей-парад в Харкові", яка набрала понад 5 тисяч голосів, необхідних для її розгляду. 

Незабаром організаторів "ХарківПрайду" викликали до міськради для участі в узгоджувальній комісії про проведення запланованих на 15 вересня масових акцій. 

Крім "ХарківПрайду" свої заходи в цей день заявили відразу декілька агресивно налаштованих до ЛГБТ+ організацій – зокрема, "Правий сектор", "Права молодь" і "Традиція і порядок". 

Під час засідання директор департаменту інфраструктури Сергій Дульфан запевнив, що проведення масових заходів створить незручності для харків'ян. 

У підсумку комісія проголосувала за те, щоб спробувати обмежити всі заплановані в цей день акції в суді. 

Міжнародна реакція не змусила себе чекати. На підтримку Маршу рівності виступило 8 посольств – США, Канади, Німеччини, Великобританії, Нідерландів, Швеції, Норвегії та Данії. 

Представництво ООН в Україні, Amnesty International Ukraine, Freedom House Ukraine та інші міжнародні організації також засудили прагнення місцевої влади обмежити право харків'ян на мирні збори. 

Невідомо, чи вплинув на Геннадія Кернеса страх втратити підтримку міжнародних донорів, що щедро надають місту кредити, або щось інше, але напередодні старту тижня "ХарківПрайду" міський голова несподівано змінив свою позицію та повідомив, що мерія не тільки не подаватиме в суд на ЛГБТ-акцію, але і всіляко сприятиме її проведенню. 

"На сторожі традиційних цінностей" 

Тиждень "ХарківПрайду" почався у вівторок, а перший конфлікт стався уже за два дні. 

На подвір'ї Харківського Літмузею на відвідувачів лекції екс-нардепа та громадського діяча Олеся Донія "Толерантність як одна зі складових модерної національної української ідеї" напали невідомі. 

Самого Донія та ЛГБТ+ активіста Артема Шапаренка облили зеленкою. 

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Після тривалої словесної перепалки між опонентами лекція все ж відбулася. 

 Підійшли сім чоловік в однакових чорних футболках і почали розпитувати. А я їм відповідав. І в цей час хтось з них з-за спини іншого виплеснув мені в очі зеленку,  написав Олесь Доній у Facebook.

Ну, дууууже мужній і патріотичний вчинок! Ну, звісно, борці ж за чистоту нації! Приїхала швидка і запропонувала госпіталізацію. Та це означало, що я б не прочитав лекції. Тож від госпіталізації я відмовився. 

Натомість дві години читав лекцію. Про толерантність. Дуже символічно  читати лекцію про толерантність в зеленці. Найкумедніше, що ця група "в чорних футболках" ще дві години слухали мою лекцію. Якийсь мазохізм, здається. 

Відповідальність за напад взяли на себе три праворадикальні організації – "Фрайкор", "Правий Сектор " та "Традиція і порядок". 

– Представники правих організацій "Правий Сектор Харківщина", "Фрайкор", "Традиція і порядок" хотіли відвідати "лекцію" представників ЛГБТ "Толерантність, як національна ідея", яке заанонсовано в Літературному музеї Харкова, але їх не пустили організатори, – запевнили в "Правому Секторі".

(Співорганізаторка "ХарківПрайду" – УП) Анна Шаригіна почала кричати: "Фашисти, фашисти!", демонструючи неповагу до тих, хто не підтримує їхню точку зору. 

Після того на скандальновідомого Олеся Донія, який визвався бути лектором на ЛГБТ-тусовці, вилився флакон зеленки. Мабуть, він хотів тим показати, що він теж легко змінює кольори за гроші грантодавців. 

У "Правому Секторі" також наголосили, що організація "завжди стоятиме на сторожі традиційних сімейних цінностей" та запросили відвідати в день Маршу рівності акцію та ходу "Українська родина – мама, тато і дитина". 

Крім того, праві звернулися до Нацполіції та СБУ з проханням "захистити нашу країну від впливу ворожої нео-марксистської (ЛГБТ) ідеології". 

"Ваша гомофобия, звісно, не фонтан" 

Перший для Харкова Марш рівності проводять у центрі міста – на майдані Свободи. Напередодні поліція повідомила про безпрецедентні заходи безпеки та пообіцяла залучити до охорони порядку під час ходи близько 2500 поліцейських, зокрема, спецпризначенців з інших регіонів, а також нацгвардійців та курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ. 

У день Маршу правоохоронці беруть майдан Свободи в оточення, припарковують по периметру автобуси й автозаки та вишикуються поруч з ними в повній бойовій готовності.

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Учасники починають збиратися завчасно. Більшість – дівчата та хлопці віком від 20 до 30 років, але є й зовсім юні учасники, яким на вигляд менше 18. 

Поліцейські перевіряють усіх металошукачами та просять показати вміст сумок. 

 Чоловіки, особи чоловічої статі проходимо!  уїдливо командує поліцейський. 

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

На центральній площі міста учасники розгортають веселкові прапори. Волонтери в зелених жилетах будують з тих, хто прийшов, колону. 

Багато учасників мають веселкову символіку. Як от хлопець, який представляється Богданом. Каже, що вдягнув таку балаклаву "тому що вона красива". 

– Я прийшов сюди допомагати як волонтер, й захищати права людей, яких дискримінують,  пояснює він. 

Сьогодні зранку перед Маршем у кількох учасників "ХарківПрайду" в кафе FreshLine невідомі чоловіки забрали плакати. Одна дівчина дуже сильно плакала, у неї була істерика. Я турбуюсь за нашу безпеку, але думаю, що все буде добре. 

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Хлопці та дівчата тримають у руках плакати, такі як "Боже, дякую, що я лесбійка", "Быть геем абсолютно нормально", "Бог сказав Адам і Єва, тож ми обрали обох" та "Гомофоб? Выйди, отсюда, розбійник" – алюзія на цитату президента Володимира Зеленського на адресу секретаря Бориспільської міськради, яка стала мемом. 

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Дівчина з блискітками під очима тримає плакат "Ваша гомофобія, звісно, не фонтан" й фотографією нещодавно відкритого в харківському парку Шевченка фонтану з фігурами мавп. 

Новий фонтан викликав обурення у частини харків'ян, які назвали його несмаком та охрестили словами "пізній кернесанс" та "арт-кугут". 

– Цей плакат натхненний тим, що влада нашого міста з самого початку не підтримувала "ХарківПрайд" та обіцяла скасувати цей захід, – розповідає Марія (ім'я змінено – УП).

На цей фонтан витратили дуже багато грошей, але його зовнішній вигляд не сподобався багатьом жителям міста. Для мене набагато важливіше, ніж якийсь фонтан, права людини та відсутність гомофобії у влади. 

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Під барабанний дріб учасники скандують "Бунтуй, кохай, права не віддавай", "Харків для всіх, безпека для всіх", "Нумо, Харків, права замість парків" та розгортають великий веселковий стяг з написом "КиївПрайд" та прапор з гербом Харкова такого ж кольору. 

Тим часом за оточенням на іншому боці площі проходить спільний мітинг противників "ХарківПрайду". Учасники тримають символіку організацій "Фрайкор", "Правий сектор", "Традиція та порядок" й "Орден". 

Поруч із молодиками спортивної статури стоять священик в рясі з екосумкою та жінка похилого віку в хустині з іконою та хрестом в руках. 

Група людей з плакатами "Папа, мама, дети, дом! Украина – не содом!" і  "Школа – не место для сексуальных экспериментов" читають молитву "Отче наш".

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Час від часу учасників прайду "обстрілюють" яйцями, але "снаряди" не долітають до них.

– "Традиційна родина – велика Україна", "Свобода – наша справа", "Скільки коштує ваш прайд?" – тільки і залишається скандувати опонентам акції. 

Окремим противникам Маршу рівності все ж вдається пробратися "в тил ворога". Жінка років 35-ти в жовтій футболці з написом "Тато, мама, дитина" та плакатом "Father, mother family – UA destiny" бурмоче щось про бога англійською.

– Where are you from? – запитуємо.

– I'm local, – відповідає вона. 

Жінка представляється Катериною та запевняє, що говорить англійською, бо "це більш ефективно для людей, які отримують великі гроші". 

До Харкова вона приїхала в "підтримку традиційних сімейних цінностей" з Києва, де працює викладачкою англійської та перекладачкою. 

– Це шостий анти-гей-прайд в моєму житті, – розповідає вона. – 17 червня 2018 року я була однією з тих, кого побили, залили газом 5 тисяч поліцейських в Києві. Ми цілу ніч молилися, коли отець Ярослав закінчив молитву, нас почали бити. 

Я тут як громадянка України, нас семеро приїхало в таких футболках спеціально на підтримку традиційних сімейних цінностей. Ми розуміємо, що тут (на Марші рівності – УП) дуже багато грошей фонду Бьолля й фонду Сороса, які спонсорують (такі заходи– УП), є певний тариф на вихід на гей-прайди. 

Мова йде не про рівність прав, а про домінантність одних людей над іншими.

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності 

По завершенню ходи колона поступово розходиться. Волонтери розсаджують учасників по автобусах. 

– Ті, хто виглядають гендерно прийнятно, йдіть у метро. Дівчата, заради вашої загальної безпеки візьміть за руку хлопців. Решта – сідайте в автобуси, – командує волонтерка. 

У супроводі поліцейських машин учасників акції відвозять в невідомому напрямку. Поліція продовжує тримати площу в оточенні. 

– Педикам можна, нормальним людям ні! – обурюється випадковий перехожий, підтверджуючи, що до європейських цінностей Харкову ще далеко.

Толерантність, яку помножили на нуль

У поліції поспішають відзвітувати, що забезпечили охорону під час Маршу рівності й не зафіксували грубих порушень правопорядку.

Втім, вже після акції на декількох учасників напали невідомі. 

– Біля пам'ятника Шевченку двох хлопців побили, і якийсь заміс біля м'яча (пам'ятник у Харкові, – УП), уникайте поки, будь ласка, – написала у Facebook PR-партнерка "ХарківПрайду", керуюча партнерка PR‑агенції "Bagels & Letters" Іванна Скиба-Якубова.

Незабаром в мережі з'явилося відео, як у парку Шевченка група молодиків жорстоко лупцює ногами 17-річного хлопця. 

За фактом події в поліції відкрили кримінальну справу за ч. 2 ст. 296 ("Хуліганство") Кримінального кодексу України. Молодикам загрожує обмеження волі до 5 років або позбавленням волі до 4 років.

Після закінчення Маршу 17-річний хлопець з невідомих причин став жбурляти в учасників акції каміння.

– Поліцейські доставили його до Київського відділу поліції для написання пояснень. Відносно юнака складено адміністративний протокол за ч. 173 ("Дрібне хуліганство") Кодексу України про адміністративні порушення, – повідомили у поліції.

На вулиці Римарській, де під час подій "Руської весни" проросійські бойовики на чолі з Моторолою та лідером угруповання "Оплот" Євгеном Жиліним невдало штурмували будівлю "Патріотів України" Андрія Білецького та втратили двох своїх людей, теж було гаряче. 

Учасники організацій "Фрайкор" та "Традиція і порядок" влаштували масову бійку з поліцейськими. Праві кидали в правоохоронців петардами та застосували проти них сльозогінний газ. Поліцейські затримали 17 осіб.

– Під час конфлікту вони чинили опір поліцейським, крім того, в бік правоохоронців розпилили сльозогінний газ. Постраждали двоє працівників поліції. Одного з них з опіками очей доставили до лікарні, – відзвітували в поліції.

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

В організації "Фрайкор" підтвердили затримання своїх учасників та закликали прихильників підходити до Шевченківського райвідділу, куди їх привезли. 

– Затриманих поступово починають випускати. Двоє активістів "Фрайкору" досі перебувають у райвідділку і невідомо скільки з інших організацій, – зазначили в організації ввечері в неділю та запросили "небайдужих вийти завтра на мітинг до місцевих МВС на знак протесту проти чергового поліцейського свавілля".

В поліції повідомили, що в ізоляторі тимчасового тримання досі залишаються троє затриманих – двоє харків’ян 23 років та один 21-річний уродженець Івано-Франківської області. 

Їм готують повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 345 ("Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу") Кримінального кодексу України та загрожує покарання у вигляді обмеження волі до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Під свист яєць в польоті і сльозогінний газ: у Харкові пройшов Марш рівності

Втім, головне, що, попри опір праворадикалів та хитку позицію місцевої влади, перший Марш рівності в Харкові відбувся. 

За даними поліції, в акції взяло участь понад 2 тисячі осіб (за даними організаторів, – близько 3 тисяч, 90% з яких – харків'яни). 

Наступного року учасники "ХарківПрайду" планують вийти за межі майдану Свободи та пройти колоною по центральній вулиці міста – Сумській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів