Поділитись:

Теракт 11 вересня: 5 фільмів про трагедію

Четвер, 12 вересня 2019, 02:10

Події 11 вересня 2001-го нікого не залишили байдужим. Знамениті вежі-близнюки перетворилися на руїни, а сотні дітей стали сиротами, назавжди втративши рідних. Жахлива катастрофа знайшла відображення в кінематографі, пише ZIK.

У 2001 році, 11 вересня, в США стався найбільший в історії за кількістю жертв теракт. Чотири рейсових авіалайнера були захоплені забороненоою терористичною організацією 18 років тому. Цей день став траурної датою не тільки для жителів Нью-Йорка, але і для всього світу. Один літак впав на будівлю Пентагону, інший впав на землю в штаті Пенсільванія, а ще два – врізалися в північну і південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру на Мангеттені. Люди, які в той фатальний день вирушили вранці на роботу, так і не повернулися додому до сімей.

Трагедія забрала життя майже 3000 осіб, а ще 24 пропали без вісті. Добу добровольці невпинно розгрібали завали після вибухів з надією відшукати постраждалих. Фатальні події не тільки лягли в основу кількох романів, але і надихнули режисерів на створення фільмів, службовців однієї мети –увічнити пам'ять жертв 11 вересня.

СТРАШЕННО ГОЛОСНО І НЕЙМОВІРНО БЛИЗЬКО 

Роман Джонатана Фоера вийшов в 2005-му, а в 2011-му його екранізував Стівен Долдрі. Картина має пряме відношення до трагедії 9/11. Фільм починається з того, що дев'ятирічний хлопчик Оскар дізнається про загибель батька, що пішов на ділову зустріч у Всесвітній торговий центр. На автовідповідачі дитина виявляє п'ять повідомлень від тата, якого озвучив Том Хенкс. Телефон дзвонить в шостий раз, але переляканий школяр, вже почув новини про теракт, не відповідає, усвідомлюючи: тата більше немає.

"Він ніколи не дізнається, як помер його батько, – пояснив Долдрі. – Він уявляє все, що могло б статися. Як ви будете почуватися насправді? Яка природа падіння з вежі? У який момент ти втрачаєш свідомість? Всі ці питання, я подумав, можуть виникнути в голові дитини ". 

Оскар важко переживає втрату і відчайдушно чіпляється за ниточки, що зв'язують його з батьком. Через рік дитина знаходить в кімнаті тата конверт з ключем і написом «Блек», а також газетну вирізку, де маркером обведена фраза: «Не припиняй шукати». Щоб розгадати таємницю, хлопчик вирішує зустрітися з усіма власниками прізвища Блек.

У спробах виявити власника замку Оскар знайомиться з людьми, що міняють його світогляд. Він пізнає в сусіді рідного діда, який допомагає онукові впоратися з неприємностями і страхами. Однак в кінці шляху дитину чекає розчарування ...

Незважаючи на вдалий задум і довготривалу роботу над фільмом, Стівен Долдрі піддався жорсткій критиці за екранізацію роману. Картину назвали нудною і непереконливою. Натомість експерти визнали чудовою гру юного Томаса Хорна, що виконав головну роль.

СПОРОЖНІЛЕ МІСТО

Драма Майка Байндера розповідає про відносини приятелів Чарлі і Алана. Колись їх багато чого об'єднувало: будні в гуртожитку, інтереси і друзі. Але, зустрівшись через багато років, чоловіки усвідомлюють, що доля обійшлася з ними по-різному.

Алан став успішним дантистом і створив сім'ю, але побутові проблеми змушують його бути незадоволеним життям. Нема з ким відверто поговорити, – відсутність розуміння близьких пригнічує героя. Зовсім інші біди у Чарлі, що втратив дружину і трьох дітей 11 вересня 2001-го. Він намагається стерти з пам'яті той фатальний день, забути не тільки про загиблих родичів, але і про друзів. Доленосна зустріч змінює мислення обох персонажів.

Роль Чарлі зіграв Адам Сендлер, відомий ролями переважно в комедіях. Нове амплуа змінило уявлення шанувальників актора. Саме тема посттравматичного синдрому, що стала головною в картині, привернула увагу Сендлера. Щоб зрозуміти персонажа, артист зустрічався з людьми, що втратили сім'ї в катастрофах.

"Було боляче. Я знаю, що це дуже важливо відчути, тому намагався підготуватися. Це не було схоже на фільми, які я робив в минулому, де я сміюся і прекрасно проводжу час на знімальному майданчику. Це було набагато важче", – зізнався Адам. 

Фільм отримав високі оцінки критиків, а режисер отримав Гран-прі на фестивалі в Торонто. Адам Сендлер переміг в номінації премії Teen Choice Awards як кращий драматичний актор, але згодом зізнавався, що не асоціює роботу в «Спорожнілому місті» з трагедією 11 вересня. Чарлі став для нього збірним образом людини, що втратила все, що любила. 

«ВСЕСВІТНІЙ ТОРГОВИЙ ЦЕНТР»

Ще одним фаворитом кінокритиків стала робота Олівера Стоуна, що вийшла в США під назвою World Trade Center. Фільм-катастрофа розповідає про долю поліцейських, що потрапили в саму гущу подій 11 вересня 2001-го. Група сміливців з’являється в будівлі, що стрімко руйнується. Лише двоє співробітників правоохоронних органів залишаються живими. Одного із щасливчиків грає Ніколас Кейдж.

У картині натуралістично продемонстровані всі жахи трагедії: поліцейські усвідомлюють масштаби катастрофи лише тоді, коли бачать, як перелякані люди стрибають з вікон будівлі, що падає. В якості консультантів Олівер Стоун залучив рятувальників, які допомагали в той фатальний день витягувати жертв з-під уламків.

Готуючись до ролі, Ніколас Кейдж годинами сидів у маленькому резервуарі, щоб зрозуміти почуття клаустрофобії, яку відчував його герой, сержант МакЛофлін, під завалами. Крім того, в зйомках брали участь реальні поліцейські і представники спецслужб.

Картину визнали найкращим голлівудським фільмом року, а Національна рада кінокритиків США вручила творцям стрічки приз «Свобода вираження». Набагато менш вражаючими виявилися в підсумку рейтинги IMDB – 5,9 з 10 балів. Втім, до неоднозначних оцінок творчості Олівер Стоун звик. Так, широкий громадський резонанс викликало і його «Інтерв'ю з Путіним».

«ПАМ’ЯТАЙ МЕНЕ» 

Аллен Култер торкнувся теми трагедії 9/11 в своєму фільмі лише опосередковано, однак саме ця фатальна подія в корені міняє основу сюжету. Студент Тайлер у виконанні Роберта Паттінсона важко переносить загибель брата і через озлобленість не знаходить спільної мови з сім'єю і друзями. Метання героя з часом сходять нанівець, він знаходить гармонію у відносинах з коханою, а 11 вересня 2001-го йде на зустріч з батьком в офіс, розташований в південній вежі Всесвітнього торгового центру. За іронією долі, герой гине в момент, коли усвідомив: життя тільки починається.

Картина отримала змішані відгуки: глядачі оцінили спробу Паттінсона піти від романтичного образу вампіра з «Сутінок», а ось критикам гра актора здалася непереконливою. Зате сам Роберт був в захваті від участі в мелодрамі Култера.

"Я прочитав тонни шаблонних сценаріїв в тому чи іншому жанрі, і було таким полегшенням, коли я знайшов "Пам'ятай мене". Щось було в Тайлері, в тому, як він реагував на речі, я не зустрічав таких персонажів", – розповідає артист.  

Пізніше актор зазначав, що з банальної історії кохання картина перетворилася в справжню драму завдяки несподіванному закінченні. На думку артиста, масштабний теракт змінив життя тисяч американців, і будь-яка згадка про нього викликає в душах глядачів бурю емоцій. Це і стало однією з причин, по якій Паттінсон погодився на роль.

Після «Пам'ятай мене» актор став частіше зніматися в незалежному кіно. Однак останнім часом Роберт Паттінсон задумався про повернення до популярних блокбастерів: ходять чутки, що саме він стане новим Бетменом.

«ФАРЕНГЕЙТ 9/11» 

Майкл Мур зняв документальний фільм про події 11 вересня 2001-го і політику Джорджа Буша-молодшого.

Документальна робота Майкла Мура стала, мабуть, самою скандальною картиною про теракт в США. У своєму памфлеті автор критикує дії президента Джорджа Буша-молодшого. Тому у Мура виникло безліч проблем з фінансуванням і випуском стрічки в прокат. Але «Фаренгейт 9/11» був із захопленням прийнятий в 2004-му в Каннах, де отримав «Золоту пальмову гілку» фестивалю і найдовші овації за історію кінофоруму. Ряд британських і американських ЗМІ через кілька років охрестили цю роботу фільмом століття.

«Коли ви маєте справу з Майклом Муром, ви маєте справу з Джонатаном Свіфтом нашого покоління, – стверджував режисер Джордж Батлер. – Якщо цей погляд пошириться на всю країну – благослови його Бог».

Крім того, вперше документальна картина очолила список найкасовіших новинок тижня. Тільки за вихідні фільм зібрав 24 мільйони доларів. Але були і ті, хто критикував Майкла Мура, називаючи його маніпулятором, що спотворив факти і відбив головну трагедію американського народу через призму політики. Простому глядачеві не вистачило художньої історії та емоцій, а експерти і зараз ведуть полеміку про те, наскільки вірні роздуми режисера про помилки в роботі колишнього президента. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивитися без хвилювання неможливо: луцькі пенсіонери про фільм «Заборонений» (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів