Поділитись:

Дефіцит дизпалива: що буде з цінами

Вівторок, 10 вересня 2019, 14:31
Дефіцит дизпалива: що буде з цінами

Середня вартість дизельного палива на оптовому ринку 9 вересня зросла відразу на 1,08 грн на літрі – до 22,73 грн/л.

Про це повідомляє ubr.ua.

«Певне напруження на ринку дизпалива у вересні нами прогнозувалася в зв'язку з великим використанням запасів у серпні. Попри зниження «свіжих» поставок, запаси дозволили спокійно пройти серпень, коли було витрачено близько 80 тис. тонн «дизелю». У вересні запаси вичерпалися і на перший план вийшла оперативність поставок, яка кульгає через огидну роботу Укрзалізниці», – розповів директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Можливі проблеми з поставками експерти прогнозували ще на початку серпня, коли стало зрозуміло, що роботу припиняє нафтопродуктопровід «ПрикарпатЗахідтранс». Однак за минулий місяць УЗ не зробила необхідних кроків, через що ринок відчуває проблему з обсягами поставок і термінами перевезень. Зі слів експертів, звичайними стали терміни доставки вантажів по 15-20 днів, навіть на невеликі відстані.

«Перехід з трубопровідних російських поставок на залізничні з Білорусі призвів до різкого збільшення навантаження на залізницю, оскільки з Новограда-Волинського великі обсяги вивантажувалися в автотранспорт, а зараз все навантаження лягло на з/д. Трейдери відзначають великі проблеми в роботі розподільної станції Коростень, куди направляються всі білоруські нафтопродукти. За даними трейдерів, там елементарно не вистачає працівників УЗ», – говорить Куюн.

Експерт зазначає, що збільшення поставок з Білорусі автоматично призвело до проблем з поставками російського «дизеля» з Гомеля: через брак вагононоцистерн і затримки з їх поверненням з України замість очікуваних 120 тис. тонн в серпні відвантажили лише 52 тис. тонн.

«Що стосується цін на АЗС, то ніякого підвищення тут очікувати не варто: роздрібна націнка рекордно висока і дозволяє амортизувати підвищення оптових цін на 4-5 грн/л. Газ їздить в інших вагонах, цієї проблеми немає. Бензину дуже маленьке споживання в порівнянні з Дп, тож проблем особливих немає», – резюмував Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині службовці залізниці розкрадали пальне – збитків на мільйон гривень (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів