Поділитись:

"Це притомні цифри", – Гриневич про підвищення зарплати освітянам

Понеділок, 09 вересня 2019, 14:00

Уряд за два тижні до парламентських виборів ухвалив постанову про зміну системи оплати праці освітянам від 20 до 70 %. Експерти ж почали говорити про те, що це дорого і в бюджеті стільки грошей нема. 

Що це за постанова і чому її ухвалювали поспіхом, в інтерв'ю Українські правді.Життя розповіла ексміністерка Лілія Гриневич. 

"Таку постанову важко розробляти. Ми над нею довго працювали з Мінсоцполітики. Про потребу зміни системи оплати праці і відхід від єдиної тарифної сітки ми заявляли давно.  Ми йшли м’якими шляхами, просували підвищення зарплати через підвищення розрядів у тарифній сітці, але при цьому деякі категорії у будь-якому разі залишалися низькооплачуваними", – розповіла вона. 

Гриневич має на увазі вихователів садків, майстрів виробничого навчання в профтехосвіті та молодих вчителів, які працюють на мінімальну зарплату. 

"Чи багато підвищення зарплати на 70 % в дошкільників, які мають 4 300 зарплати? Це орієнтовно 7,5 тисяч гривень, і то надбавка у 70 % не для всіх категорій освітян. Для тих, які мають більш-менш вищу оплату праці, високий стаж, то там максимальне зростання – 20 %. Це невелике зростання. Так, воно потребує 19,5 мільярдів гривень і треба думати, як його виконати. Уряд буде сам розглядати цю тему, але тут ситуація така, яка не може далі тривати. Тому якщо кажуть, що це популізм… Ну, це точно не про 4 тисячі доларів зарплати для вчителів. Це притомні цифри. Нова влада сама має визначити для себе пріоритети, але шлях, яким можна піти, окреслений", – пояснила Гриневич. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів