Поділитись:

На Волині вирощують дуби з покращеними генетичними властивостями (фото)

Понеділок, 09 вересня 2019, 10:09
На Волині вирощують дуби з покращеними генетичними властивостями (фото)

У селі Гаразджа на території державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр» вирощують випробні культури елітних дубових насаджень. На площі 0,6 га навесні вручну висадили жолуді 136 плюсових дерев дуба звичайного. Зразки були зібрані лісівниками з усієї області.

На ділянці представлені кращі дерева із кожного району, – повідомляє пресслужба Волинського ОУЛМГ.

Першими на пробній плантації посадили жолуді відомого дуба Лесі Українки, що росте на території урочища Нечимне Ковельського р-ну.

Завдання створити випробні культури поставив начальник управління Олександр Кватирко. Така практика – запорука збереження цінних насаджень у майбутньому та вирощення дерев, особливо стійких до виживання в наших умовах. База для цього лісівниками була створена ще у 80-х роках, коли розпочалася паспортизація дерев із покращеними генетичними властивостями.

Лісонасінневі плантації сосни звичайної, засаджені з плюсових дерев, на Волині плодоносять уже не один десяток років. З їх насіння за цей час виростили сотні гектарів волинських (і не тільки) лісів, які більш продуктивні, стійкі та витривалі.

Ідея створення випробних культур дуба досі потребувала втілення.

Головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Володимир Неводнічик, який працював над цією ідеєю та безпосередньо над створенням дослідної ділянки, постійно стежить за елітними саджанцями. З його слів, мікродуби гарно приживаються.

За крихітними деревцями ретельно доглядають працівники ДП «Волинський ЛСНЦ». Лише цього сезону вже провели 5 необхідних доглядів.

На Волині вирощують дуби з покращеними генетичними властивостями (фото)

Така робота має не тільки лісівниче, а й велике наукове значення. Для оцінки потенційної ефективності індивідуальної селекції дуба звичайного в потомствах плюсових дерев, а також очікуваної ефективності відбору кращих родин плюсових дерев буде визначено коефіцієнт успадкування найважливіших показників їх росту у широкому сенсі слова та коефіцієнт успадкування для родин.

З лісівничої точки зору, така робота відіграє неоціненну роль. Коли дуби почнуть плодоносити, лісівники зможуть отримати насіння із покращеними генетичними властивостями, а згодом, відповідно, – цінні в усіх відношеннях могутні дубові насадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині через бурштин постраждали 16 гектарів лісу

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
24 березня 2024
21 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
09:50
07 березня 2024
14:26