Поділитись:

Волинянам вигідніше використовувати біопаливо, – лісівники

Середа, 04 вересня 2019, 04:41

Волині вигідніше перейти на використання відновлювальних джерел енергії, зокрема, біопалива.

Про це начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко зазначив на власній сторінці у Facebook.

"Європа, на яку всі орієнтуємось, відмовляється від газу і переходить на використання відновлювальних джерел енергії. Використання біопалива на Волині – не тільки альтернатива газу, це ще й зменшення витрат на опалювальний сезон. У Європі біля 20% первинної генерації енергії забезпечує біомаса. В Україні цей показник не дотягує до 5%. Що це означає в натуральних величинах? Лісове господарство може стати опорою громад не тільки в плані наповнення бюджету і створення робочих місць. Поміж родовищ газу, торфу, кам’яного вугілля, сільськогосподарських відходів, низькосортні деревні ресурси, що накопичились сьогодні у волинських лісгоспах, не те, що можуть допомогти пережити зиму – це можливість вибудувати довгострокову програму. За умови переходу соціальних об’єктів у районах із газу на тверде паливо лісгоспи готові постачати до 30 тисяч кубометрів сировини щомісячно. Сьогодні деревні відходи (залишки деревообробки та лісозаготівлі, непридатні для використання) у лісгоспів переважно закуповують підприємці. Внутрішній ринок деревиною перенасичений, відповідно, на щепу і т.ін. попит і ціни теж упали. Це проблема загальноукраїнська. Тільки на Волині щепи накопичилось близько 5000 тонн", – розповів Олександр Кватирко.

За словами начальника ВОУЛМГ, найкращий вихід – це запропонувати громадам, які мають великі соціальні об’єкти, переходити на тверде паливо.

"Готові до того, щоб розглянути варіанти, коли лісгосп встановлює на соціальному об’єкті твердопаливний котел і продає громаді теплові одиниці. Якщо є громади, які зацікавлені у такій співпраці, давайте знати. Будемо готувати зустрічі, можливо, якийсь спільний семінар чи круглий стіл", – зазначив Олександр Кватирко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів