Поділитись:

У Луцьку покажуть виставу про внучку Ярослава Мудрого

Вівторок, 03 вересня 2019, 14:35

До Дня міста лучани і гості Луцька матимуть унікальну нагоду переглянути виставу “Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І” – це історично-міфологічний мультимедійний перформанс за участю українських театральних зірок.

У виставі розгортається історія внучки Ярослава Мудрого – Едігни – надзвичайна, насичена і карколомними пригодами, і яскравою міфологією, що нагромадилася за століття, – інформує управління туризму і промоції Луцької міської ради. 

Переказують, мовляв, ця Едігна дуже хотіла втекти з Парижа, бо її сильно вабив Київ – місто діда, князя Ярослава. Тим часом у Франції внучка Ярослава і донька Генріха І отримала чудову освіту при дворі. Але дівчина була гордої вдачі – й відмовилася від примусового шлюбу. І все-таки втекла! Згідно з легендами, Едігна, подорожуючи, поселилася в дуплі старої липи. І нібито прожила там майже три десятиліття. Як черниця в келії.

Попри все, Едігна впродовж свого складного життя навчала дітей, залучала людей до християнської віри. У 1060 році римо-католицька церква проголосила її блаженною.

Окрім того, спектакль порушує не тільки історичну тематику, а й розповідає про питання гендерної рівності, захисту прав жінок.

  • Літературна основа – драматична поема Олександра Ірванця.
  • У ролі Анни Київської – Ірма Вітовська.
  • У ролі Едігни – Анастасія Блажчук.
  • У проекті також задіяні: Євген Нищук, Федір Стригун, Остап Ступка, Олексій Березнюк, Тарас Компаніченко.
  • Реалізація проекту (постановка, продюсування) – Федір Баландін.
  • Партнер показу – Міжнародний фестиваль мистецтв “Anne de Kyiv Fest”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Луцьку святкуватимуть День міста: програма

Надрукувати
мітки:
коментарів