Поділитись:

Волинянка три роки жила з паразитами, якими заразилася від собаки

Вівторок, 03 вересня 2019, 10:50

фото ілюстративне

На Волині жінка заразилася паразитами від домашнього собаки.

Про це повідомляється на сайті ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Випадок ехінококозу зареєстрували у жительки Луцького району, яка упродовж трьох років мала больові відчуття та тиснення у правому підребер’ї, проте за медичною допомогою звернулась лише в серпні цього року, коли біль значно загострились, з’явилися виражені розлади травлення та підвищення температури тіла до 39,5°С. Після лабораторних та інструментальних досліджень у жінки діагностували «Паразитарна кіста печінки, ехінококоз». 

З'ясувалося, що в господарстві тривалий час утримувалися свині та собака. Профілактична дегельмінтизація собаки проводилася нерегулярно. Імовірно, зараження відбулося внаслідок недостатнього дотримання правил особистої гігієни  та утримання свійських тварин.

Останній випадок ехінококозу на Волині реєстрували в Старовижівському районі у 2016р., а протягом останнього десятиріччя в області фіксували 20 випадків захворювання, 10 з них – у 2010 році, серед хворих було 2 дітей.

Довідково:

Ехінококоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини личинкової форми ехінокока, яка обумовлює клінічну картину захворювання – появу кіст (пухирів) у печінці, легенях, мозку та інших органах. Личинка паразита вражає у 70 % випадків печінку, у 20 % — легені, нерідко призводить до інвалідності, а у занедбаних формах може закінчитися летально. Людина, як і свійські тварини (вівці, свині, корови), є проміжним господарем ехінокока, а кінцевим – домашні або хижі тварини (собака, лисиця, вовк, шакал).

Джерелом захворювання для людини  найчастіше є собаки, які заражаються при споживанні в їжу уражених ехінококом органів сільськогосподарських чи диких тварин.

Виявити  хвору сільськогосподарську тварину (свиню чи велику рогату худобу) можна вже після її забою, коли на легенях чи печінці тварин знаходить пухирці, наповнені рідиною. Ці органи не можна ні в якому разі згодовувати собаці. Їх потрібно спалювати.

Зараження ехінококом відбувається при вживанні в їжу ягід, овочів, фруктів забруднених фекаліями собак та через немиті руки, після контакту з зараженими тваринами. Найбільший ризик зараження мають люди, які тісно контактують з тваринами, передусім, із собаками, вівцями (при догляді за ними та їх стрижці). Людина не заражає.

Клінічні прояви ехінококозу дуже різноманітні та залежать від локалізації ехінококових кіст. При ехінококозі печінки хворі скаржаться на тиснення та біль у правому підребер’ї або надчеревній ділянці, збільшення розмірів живота, лихоманку. Ехінококоз легенів проявляється болем у грудях, лихоманкою, кашлем. Ехінококова кіста росте повільно, тому клінічні прояви виникають пізно, коли досягають значних розмірів. Дуже небезпечні при ехінококозі ускладнення, які пов’язані з розривом пухиря або його нагноєнням. Розрив пухиря відбувається під дією травми, іноді незначної. Це призводить до обсіменіння черевної порожнини і розвитку в ній множинних ехінококових пухирів та перитоніту. Ехінококова рідина, що вилилася, може призвести до анафілактичного шоку і смерті хворого.

Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є оперативний, тобто хірургічний, під час якого з печінки або іншого органу видаляють паразитарну кісту.  

В останні роки актуальність таких гельмінтів як ехінококоз, токсокароз (собача аскарида) зростає у зв’язку з прогресивним ростом кількості безпритульних собак та масивним забрудненням зовнішнього середовища фекаліями як вуличних, так і домашніх собак.

Тому заходи боротьби з ехінококозом повинні бути спрямовані на охорону навколишнього середовища від забруднення її відходами тваринництва з метою попередження ураження ехінококозом собак та диких м’ясоїдних тварин. Для чого необхідно:

  • дотримуватися санітарних норм при забої худоби;
  • знищувати уражені ехінококом органи (печінку, легені) тварин (овець, кіз, свиней, корів), забитих у домашніх умовах;
  • не допускати згодовування собакам органів уражених ехінококом;
  • періодично обстежувати собак, проводити їм дегельмінтизацію (згідно вимог — на спеціальних майданчиках, грунт яких потім піддають знезараженню).

Особиста профілактика – це обмеження контакту з собаками, ігри з ними дітей, ретельне миття рук після контакту з тваринами, перед споживанням їжі, після роботи на городі, в саду, збирання грибів, невживання в їжу немитих фруктів та ягід, невживання некип’яченої води з природних водоймищ.

Ехінококоз належить до тяжких паразитарних захворювань. Практично, єдиним способом його лікування є оперативне вилучення кіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
07 березня 2024
06 березня 2024
04 березня 2024
03 березня 2024
02 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
21 лютого 2024