Поділитись:

Перший дзвоник у неділю: вчителям передбачена компенсація

Вівторок, 27 серпня 2019, 17:13
Перший дзвоник у неділю: вчителям передбачена компенсація

Залучення вчителів у вихідні дні, зокрема 1 вересня, яке цьогоріч випадає на неділю, повинно компенсуватися.

Про це йдеться на сайті Профспілки.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, рішення про проведення свята Першого дзвоника приймає кожен навчальний заклад особисто, тому свято може бути проведено як 1 вересня (неділю), так і 2 вересня (в понеділок).

Відповідно до ст. 71 Кодексу законів про працю, робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством в частині другій цієї статті.

Такими винятковими випадками, коли допускається залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні, є:

  • відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;
  • відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  • виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;
  • виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

"У таких випадах, компенсація за роботу у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі (ст.72 КЗпП)", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 травня 2024
06 травня 2024
02 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024