Поділитись:

Світязь міліє: всі чекають, коли озеро перетвориться на калюжу? (фото)

П'ятниця, 23 серпня 2019, 19:32

Поки одні представники влади ніжаться у відпустках, а інші ділять владу у столичних кабінетах, перлина Волинського краю – озеро Світязь – продовжує стрімко міліти.

Якщо найближчим часом не вирішити цю проблему, то ситуація може стати катастрофічною, а може, і вже такою стала.

Світязь – друге за розмірами природне водоймище в Україні і найглибше озеро нашої країни (58,4 м). Принайні, таким воно було раніше, згідно із офіційною інформацією.

Про поступове обміління озера писали ще в 2012-му році. Тоді в Міністерстві екології і природних ресурсів заявили про загрозу обміління і забруднення Шацьких озер на Волині через розробку Хотиславського крейдяного кар'єру, розташованого на території Білорусі.  Зауважимо, що кар'єр хоч і розташований на території іншої держави, однак відстань від нього до Шацьких озер менша ніж 30 кілометрів.

Ще тоді, у квітні, 2012-го року, перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища Волинської області Олександр Романюк заявляв про ймовірну загрозу обміління озера, хоча роботи на кар'єрі почалися ще в 2008-2009 році .

«Це небезпечно для Шацьких озер і, перш за все, для озера Світязь. Його обміління може відбутися через 10-15 років через зниження рівня ґрунтових вод, що живлять озеро. Глибина Світязя – понад 50 м, а глибина Хотиславського кар'єру повинна сягнути 40 м. Відстань між ними – 25 км. Усі підземні джерела взаємопов'язані, розробка кар'єру порушить їхній природний плин», – розповідав тоді Романюк.

Тишком-нишком з початку робіт на кар’єрі пройшло близько 10-ти років. Перлина волинського краю продовжує міліти, але за цей період, фактично, нічого не зроблено для того, щоб вирішити проблему.

У 2018-му році ЗМІ знову згадали про проблеми Світязя. Зокрема, журналісти «5-го каналу» підготували фаховий сюжет та матеріал на сайт. Медійники розповіли, що через обміління на озері утворився піщаний острів завдовжки декілька десятків метрів. Знову акцентувалася увага на впливі Хотиславського кар’єру, а ще однією причиною обміління називали несприятливі погодні умови

Фахівці заспокоювали журналістів: мовляв, говорити про незворотні процеси на озері поки що зарано. Треба очікувати, що рясні опади взимку та навесні допоможуть відновити рівень води у Світязі. Але не так сталося, як гадалося: очікування, що вода в прямому і переносному сенсі впаде з неба, виявилися даремними. Озеро продовжувало міліти.

В 2019-му році місцеві жителі та відпочивальники зі стажем знову забили на сполох, адже рівень води почав катастрофічно падати. Містки та вишки рятувальників, які навесні стояли у воді, нині опинилися на суші. Місцеві жителі розповідали, що, фактично, за один тиждень вода відійшла від берегів на 25 метрів, а в деяких місцях і ще на більшу відстань.

Про обміління Світязю говорили й в ефірі популярного ток-шоу «Протилежний погляд». Хоча і тут експерти не зійшлися на якійсь одній позиції. Зі слів радника голови Волинської обласної ради Веніаміна Туза, проектна глибина розробки кар'єру становить 50 метрів, проте на цьому етапі вони не дійшли до тієї глибини, яка б впливала на рівень води у Світязі. Першими цьому впливу можуть піддатися озера Довге і Святе, які знаходяться біля села Тур Ратнівського району, проте на створах поки що не спостерігається негативних наслідків

Директор Шацького національного природного парку Марія Христецька в ефірі ток-шоу повідомила, що працівники парку неодноразово зверталися до білоруських колег, аби з’ясувати ситуацію щодо роботи Хотиславського кар’єру.

«Проте ніяких спостережень і наукових висновків вони не фіксують, в них немає. На усі листи, які ми надсилали до наших білоруських колег, також відповіді не мали», – зазначила вона.  

Марія Христецька додала, що потрібно не виключати факт, що розробка кар’єру може вплинути на обміління не тільки озера Світязь, а й Шацького приозер’я.

Натомість начальник Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук не погоджувався з думкою Марії Христецької. Він зазначив, що на території Білорусі стабільно ведеться моніторинг. І там, як і в Україні, піднялася громадськість, адже цей кар'єр буде мати вплив як на українську територію, так і на білоруську.

У зв'язку з цим, розповів Ростислав Кравчук, у 2009 році білоруси провели оцінку впливу на навколишнє середовище і зробили висновок, що вплив таки буде. Але завдяки водяній завісі можна мінімізувати його. Окрім того, є експертне заключення українського Інституту гідрохімії навколишнього середовища, в якому йдеться про необхідність досліджень, тому що матеріалів моделювання недостатнього, щоб стверджувати, що не буде впливу. 

Зі слів Ростислава Кравчука, Інститут водних проблем і меліорації з 1994 року проводить моніторинг і накопичив стільки матеріалів, що можна зробити аналіз і сказати: є вплив чи немає. Досі такої інформації немає тому, що у Хотиславському кар'єрі здійснювалася розробка лише піску. Там було побудовано два заводи, які виготовляли силікатну цеглу та блоки. У 2014 починав будуватися третій завод, який мав випускати крейду і вапно.

Зі слів екологів, глибину розробки родовища піску в Білорусі заплановано до 70 метрів. Тож кар’єр може забрати всю воду з волинських озер, розташованих по-сусідству.

Попри погіршення ситуації з обмілінням Світязю, все, що можуть зробити в управлінні екології Волинської облдержадміністрації, – це моніторити та збирати дані власних спостережень на місцях. Кажуть, що чекають, аби за справу взялися столичні відомства. А вже на основі висновків, які зроблять київські фахівці, ухвалюватимуть якісь рішення. 

Єдине, чого вдалося досягнути за цей час у питанні обміління Світязю, – людей почули представники місцевої влади і, принаймні, знову заговорили про проблему.

За цей час озвучили декілька версій обміління озера, але так і не затверддили основну.

Столична влада ж продовжує відмовчуватися, ділити портфелі після виборів або ж …відпочивати. Нещодавно місцеві ЗМІ писали про те, що саме на озері Світязь відпочиває віцепрем’єр-міністр Павло Розенко. Може, це такий досі не відомий різновид робочої поїздки, щоб з’ясувати причини проблеми. А якщо серйозно, то таке враження, що одним вже не треба, а іншим – ще не до того.

Тим часом, щоб контролювати питання і хоча б не допустити погіршення ситуації, депутати обласної ради під час 24-ї сесії обласної ради проголосували за виділення коштів на ремонт шлюзу, який затримує воду в озері. Незважаючи на це, всі розуміють, що цього для вирішення проблеми недостатньо.

19-го серпня Кабінет Міністрів звільнив Ігоря Яковлєва з посади очільника Державної екологічної інспекції України на час проведення службового розслідування. Іншим своїм розпорядженням уряд призначив начальника Державної екологічної інспекції столичного округу – головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища столичного округу Юрія Сергієнка в.о. голови Держекоінспекції.  

Можливо, новий очільник інспекції зверне увагу на ситуацію із обмілінням Світязю та на столичному рівні пролобіює експертне вивчення та вирішення проблеми. Зрештою, дуже важливо, щоб ця проблема з локального рівня стала загальнонаціональною, адже, з огляду на меседжі від місцевої влади, сама вона вирішити ситуацію не може.

Останніми роками в інфраструктуру Світязю вкладалося чимало коштів. Більшість із них – гроші інвесторів або ж кошти місцевого бюджету. Після анексії Криму Шацькі озера пережили «ренесанс» і з новою потужністю стали приймати туристів з усіх куточків України та навіть з-за кордону, даючи гідний «курортний бій» тій же Одесі.

Нещодавно профільний міністр Остап Семирак заявляв про те, що Світязь може стати курортом державного значення, але чомусь не звернув увагу на те, що, коли не вирішити питання обміління озера, за декілька років не буде чому присвоювати цей статус. Зрештою, коту під хвіст підуть всі інвестиції та вкладені гроші, а місцеві жителі, які заробляли на життя під час курортного сезону, будуть змушені шукати інший спосіб прогодувати свої сім’ї.

Відверто дивує і «німа» позиція громадських активістів. Агов, шановні, от вам реальна проблема, яку якнайшвидше потрібно вирішувати. Чому мовчимо? Це якраз той випадок, коли потрібно звернути увагу та посприяти у комунікації тих, хто хоче вирішити проблему, і тих, хто реально може, але поки цього не робить.

Версії обміління Світязя не озвучував хіба ледачий, але результату з цього поки – нуль цілих і стільки ж десятих. Потрібне детальне вивчення питання та реальні скоординовані дії на рівні найвищих чинів держави, бо інакше вийде, як у тій приказці: говорили-балакали – сіли і заплакали.

Сподіваємося, що замість того, щоб шукати фейкові проблеми політики, активісти та екологи будуть вирішувати реальну справу. Інакше зовсім скоро найглибше озеро України може перетворитися на калюжу.

Олександр Шацький

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
22 лютого 2024
11 січня 2024
10 січня 2024
30 вересня 2023
10:19
26 вересня 2023
19 вересня 2023
02 вересня 2023
29 серпня 2023
20:02
24 серпня 2023