Поділитись:

Супрун розповіла, що потрібно знати про болючі місячні

П'ятниця, 23 серпня 2019, 02:25
Супрун розповіла, що потрібно знати про болючі місячні

Менструальний біль – не складова “тяжкої жіночої долі”, із якою треба мовчки миритися, заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Колючий чи тягучий біль в животі, спазми, нудота, втомлюваність, біль у попереку та стегнах, діарея під час місячних бувають практично в усіх дівчат та жінок, але в деяких минають особливо нестерпно. 

Дисменорею (болісні менструації) – за різними даними мають 45–95 % жінок, і більшість не звертаються до лікаря, бо не вірять, що їм можуть допомогти. Лікарі, зі свого боку, теж часто ігнорують це питання, запевняють, що біль – це нормально, або пропонують народити дитину. Хоча є більш універсальні і дієві способи управління дисменореєю. 

Супрун зауважила, що дисменорея буває первинною та вторинною. У них різні причини, і переважно різні підходи до діагностики та лікування.

Первинна дисменорея

У такому випадку живіть болить щоразу – від самого початку менструацій, тобто з підліткового віку. При цьому жінки не мають тазових патологій. Причина болю і дискомфорту у високому рівні простагландинів. Ці речовини утворюються з арахідонової жирної кислоти та запускають скорочення матки під час менструації. Ймовірність первинної дисменореї підвищує сімейний анамнез, куріння та рясні менструації. 

Хороші новини. Первинну дисменорею досить просто зробити більш стерпною, і з роками вона може послабитись чи взагалі зникнути. Ефективними є нестероїдні протизапальні препарати, які заважають утворенню простагландинів (ацетилсаліцилова кислота, ібупрофен, мефенамінова кислота) та знеболювальні (парацетамол). Ці ліки доступні, безрецептурні, але неідеальні через побічні ефекти. Їх не можна приймати людям з хворими нирками, печінкою, шлунком. 

Іншими опціями лікування (на додачу чи заміну протизапальним препаратам) є комплексні гормональні контрацептиви та гормональна терапія в низьких дозах.

  • У 18 % дисменорея стійка до лікування нестероїдними протизапальними препаратами. 

 

  • Спазмалгетики, вітамін К та магній як засоби для зменшення болю наразі досліджують клінічно.

 

  • Тепла грілка, гарячий душ чи сауна досить ефективно долають менструальний біль.

Вторинна дисменорея

Дисменорею вважають первинною, поки не доведено протилежне, тобто не знайдене порушення в малому тазу.

Вторинна дисменорея трапляється в 10 % жінок із болісними місячними. Вона розвивається після 25–30 років або принаймні після початку статевого життя.

Така дисменорея може мати різне підґрунтя: ендометріоз, аденоміоз, фіброми в матці, запалення органів малого тазу, поліпи в кишківнику, лейоміосаркома матки, ектопічна (позаматкова) вагітність, чи стеноз (звуження) цервікального каналу. 

Її супроводжують також біль під час сексу (диспареунія) чи дефекації (дискезія). Вторинна дисменорея не збігається повністю з менструацією, а частково перекривається. При цьому нудоти, слабкості, як при первинній, може не бути.

Оільниця наголосила, що якщо щоразу менструації дуже болісні, і нестероїдні протизапальні препарати та/або контрацептиви не допомагають, то потрібно звернутися до лікаря.Причини болю слід усувати. Якщо хоча б раз був вагінальний секс, і є скарги на сильний менструальний біль, передусім проводять обстеження тазу та УЗД. Воно має високу чутливість і специфічність, і у 80 % випадків виключає ендометріоз – основну причину вторинної дисменореї. Запальні процеси в малому тазу, викликані інфекцією, діагностують за проявами та лабораторними тестами.

Вторинну дисменорею лікують відповідно до виявленої причини: пероральними комбінованими контрацептивами чи іншими формами гормональних контрацептивів, операційними втручаннями, антибіотиками в разі інфекції, і в особливо важких випадках – видаленням матки. 

Вчасне звернення до гінеколога щодо менструального болю може врятувати не лише тиждень повноцінного життя щомісяця, а й фертильність чи життя.

Що ще можна зробити, аби зменшити інтенсивність первинної дисменореї?

  • Споживати багато риби та горіхів. Омега-3 жирні кислоти стануть “траплятися” в тілі трохи частіше, а простагландини з арахідонової жирної кислоти будуть утворюватися рідше. 

 

  • Якщо їсти багато риби, кисломолочної продукції та фруктів, ймовірність первинної дисменореї буде нижчою. Якщо часто перекушувати та їсти солодощі – вищою. Ключовими нутрієнтами для запобігання болю є вітаміни В1, Д, Е, кальцій та магній .

 

  • Споживання меншої кількості кави може зменшити симптоми (до 300 мг кофеїну на день). Також важливо пити достатньо води.

 

  • Бути фізично активною, навіть у дні менструацій. 

 

  • Займатися сексом чи мастурбувати в дні менструацій. Під час оргазму виділяються ендорфіни – нейромедіатори задоволення та знеболення. Крім цього, ендорфін бета може утворюватися у матці, і ставати на заваді синтезу простагландину. Секс має бути захищеним презервативом.

 

  • Народження дитини, та кілька вагітностей і пологів можуть полегшувати перебіг менструацій, але це працює не назавжди. Передусім, це стосується первинної дисменореї. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів