На українській АЕС майнили криптовалюту

Четвер, 22 серпня 2019, 00:30

Служба безпеки України розслідує справу майнінгу криптовалюти на Южно-Українській АЕС.

Про це повідомляє видання ExPro з посиланням на Liga.Tech.

Так, за матеріалами Центрального районного суду Миколаєва, посадові особи Южно-Української АЕС в режимному приміщенні станції несанкціоновано розмістили комп'ютерне обладнання з підключенням до мережі. В результаті цього сталося розголошення відомостей про фізичний захист станції, які є державною таємницею.

10 липня в результаті обшуку в кабінеті №104 адміністративної будівлі відокремленого підрозділу «Южноукраїнська атомна електростанція» НАЕК «Енергоатом» була виявлена і вилучена комп'ютерна техніка та її комплектуючі. Вона була несанкціоновано розміщена на території АЕС, утворювала єдину окрему локальну мережу з виходом в загальну мережу і використовувалася для отримання криптовалюти.

У кабінеті №104 СБУ вилучила шість відеокарт Radeon RX 470, два райзера (подовжувачі, які використовується для підключення додаткових відеокарт до материнської плати), чотири блоки живлення, три системні блоки (один з них – саморобний), світч з блоком живлення, світч без блоку живлення, металеву планку з трьома відеокартами, материнську плату, флешку і жорсткий диск. Також було вилучено металевий каркас, на якому змонтовані материнська плата, три кулера, п'ять відеокарт, жорсткий диск і два блоки живлення.

В цей же день обшуки були проведені в приміщеннях, що використовуються військовою частиною №3044 (Національна гвардія України – ред.), розташованої на території ЮУАЕС. В результаті обшуку було виявлено та вилучено 16 відеокарт, системний блок з інвентарним номером військової частини, сім жорстких дисків, два накопичувача, флешку і роутер.

Крім того, співробітники СБУ в інших приміщеннях ЮУАЕС виявили та вилучили медіа-конвертер «CTC union», оптоволоконний і мережевий кабелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені вирахували шкоду екології від майнінгу криптовалют