Поділитись:

Не забороняйте підліткам їхню музику!

Четвер, 22 серпня 2019, 07:40

Це, мабуть, крик душі кожного підлітка. Окрім тих, хто, так вже сталося, народився зі схожими на батьківські музичними уподобаннями або набув їх в процесі виховання.

У кожної людини є свої переваги в музиці, мало того, існують музичні уподобання майже на кожен життєвий випадок. Думаю, що вибір прослуховування тієї чи іншої композиції є дуже інтимним і важливим для нашого внутрішнього світу. Музика допомагає розслабитися, забутися або пережити важкі часи. Ось і підлітки намагаються впоратися з буденними ситуаціями за допомогою того, що грає у них в навушниках. 

Цей вік настільки багатий сильними емоціями, що їх просто неможливо не висловлювати. Підліток сам себе підтримує, урівноважує і навіть лікує прослуховуванням, створенням, виконанням композицій. А дорослі часто забувають про це або недооцінюють такий вид самодопомоги.

Батьків періодично нервує те, що слухає їхня дитина-підліток. Багатьом дорослим не подобаються стилі музики, з якими вони не дуже знайомі - сучасний рок, реп, транс, альтернатива, хаус.

А особливо вони не в захваті від гучності, з якою підлітки слухають улюблені композиції. Коли батьки турбуються про музичні вподобання чада, в результаті чого починають критикувати/забороняти ті чи інші гурти та пісні, вони не беруть до уваги потреби, які їхня дитина намагається задовольнити. Користь від прослуховування класичної музики ніхто не заперечує, але мало знайдеться підлітків, які слухатимуть її свідомо.

Чому ж батьки зазвичай не сприймають улюблену музику підлітків?

Існує безліч причин, від страху, що дитину втягне в погану компанію, до зовсім вже сумних крайнощів, коли навіть невинна "Металіка" сприймається як сатанізм чистої води. Взагалі, такі побоювання батьків, зазвичай, базуються на ланцюжку стереотипних асоціацій: рок-наркотики-алкоголь-маргінальні друзі і т.д.

“Така музика ні до чого доброго не приведе! Що робити, як відучити дочку/сина слухати цей жах?”

Насправді, музика - це просто музика, яка кому подобається, і не більше того. У більшості випадків принцип "sex, drugs, rock & roll" втілювати в життя ніхто не збирається, відкушувати голови кажанів, як Оззі Осборн, теж не планує. Ми вибираємо те, що відповідає часу, моді, перевагам однолітків або суто особистим бажанням. Одне можна сказати точно - якщо ваша дитина зараз слухає те, що слухає, значить, це їй потрібно.

Це її спосіб позбутися негативних чи набратися позитивних емоцій.

Я підліток і донедавна також шукала музику, яка у важкий час врятує мене. Власне так у моєму житті і з’явився південно-корейський гурт BTS. Ці семеро чудових хлопців допомогли усвідомити, що любов до себе - це не егоїзм і нарцисизм, а перший крок до щасливого життя. BTS подарували мені другу сім’ю, в якій не існує дискримінації за расою/віком/статтю, а у людей в серцях тепло… Мені не вистачить вічності, щоб описати емоції, які я відчуваю, слухаючи їхні пісні.

На додачу скажу, що дуже вдячна мамі, яка прийняла мої музичні вподобання (при цьому зауважу, що і я толерантно ставлюся до її звички прибирати під "Rammstein").

Хоча існує багато різних стереотипів стосовно корейської культури, а особливо K-pop-індустрії, вона охоче вислухала та підтримала мене. Я жодного разу не чула від неї чогось на кшталт: “Як ти можеш таким захоплюватись!? Вони ж фарбуються, вдягаються занадто яскраво і дивно і взагалі вони корейці!” (батьки деяких фанатів моєї улюбленої групи висловлювали побоювання, чи не є фан-клуби сектами і чи не їмо ми собак. Дехто забороняє слухати цю групу, бо "вони виглядають, як геї, а дівчатка мають дивитися на нормальних мужиків", тут, як кажуть – без коментарів). Моя мама знає, що BTS – одна з причин посмішки на моєму обличчі, тому завжди охоче пристає на пропозицію подивитись їхній черговий кліп на YouTube і навіть чесно намагається навчитися відрізняти одного з учасників гурту від іншого. J

Наостанок, батьки, якщо хочете мати гарні стосунки з дитиною-підлітком - залишайте їй право вибору уподобань. Довіряйте її власним рішенням, щиро цікавтесь інтересами підлітка, це єдиний спосіб позбутися хвилювань щодо того, а чи не навчить музика чомусь дурному. Цікавтеся. І, переконавшись, що в тому нема нічого небезпечного, просто вам суб’єктивно це не подобається – ідіть на компроміс.

Слухайте свою музику, а підлітку дозволяйте слухати його музику. Нам важливо знати, що батьки на нашому боці і ми можемо розраховувати на розуміння.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ПРО КОРЕЙСЬКИЙ ГУРТ BTS:

Надрукувати
мітки:
коментарів