Поділитись:

Які цікаві ідеї прозвучали на Форумі розвитку Луцька (ФОТО)

Субота, 28 травня 2016, 21:00

Лучани, які взяли участь у Форумі, презентували свої проекти щодо розвитку Луцька.

Серед ідей звучали такі як "Борода-фест", річковий туризм, фестиваль анімації та багато іншого. Проекти учасники Форуму озвучили на стратегічній сесії, яка відбулась 28 травня в актовій залі Волинської православної богословської академії.

Експерт проекту "Публічна політика", член "Всеукраїнської громадянської платформи "Нова країна", сертифікований HRM спеціаліст з управління людським капіталом, бізнес-тренер, автор курсу "Проектний менеджмент для непроектних організацій" Олена Швець запевнила учасників Форуму, про те що "Нова країна" готова підтримати найцікавіші проекти, адже на це є ресурси.

Учасники стратегічної сесії поділились на 6 груп, які мали опрацювати 6 тем, а саме: "Екологія та якість життя в місті", "Урбаністика/ міський простір", "Інтелектуальноємна економіка: ІТ, креативна економіка", "Розвиток бізнесу та інвестицій", "Туризм та культура/ самобутність та цінності", "Людський капітал. Освіта. Можливості для молоді".

Також провели ще одну сесію під назвою "Швидкі перемоги", де учасники мали презентувати теми, які можна реалізувати за короткий час з мінімальним фінансуванням.

Стратегічні сесії відбувались у форматі Світових кафе. Саме такий формат дозволив об'єднати експертів, представників громадських організацій та депутатів міськради для спільної роботи щодо обговорення та вирішення цих шістьох тем.

В кожній темі учасники мали визначити проблематику, що з цієї сфери вже реалізовано, а що треба реалізувати, як мешканці Луцька здогадаються, що зміни в цій сфері вже відбулись, ну і власне презентацію всіх напрацювань.

В результаті учасники за темою "Туризм та культура/ самобутність та цінності" представили свої напрацювання. В цій сфері хочуть бачити креативні, унікальні ідеї у туристичному плані – це збільшення кількості унікальних фестивалів, пов'язаних суто з Волинню, впорядкування Старого міста, а саме знесення старого ринку. На місці ринку пропонують влаштувати ярмарку народного ремесла або облаштувати підзамкову площу для проведення фестивалів. Учасники зауважили, що лучани вже мають певний досвід у проведенні фестивалів, дбають про збереження народних традицій і в цьому їхня перевага.

Однак проблема полягає у пасивності більшості громадян і в недостатньому фінансуванні культури.

Якщо реалізувати певні ідеї і розвивати цю сферу то лучани відчують, що зміни відбулися коли побачать багато туристів та збільшення кількості закладів культури.

Серед озвучених ідей - створення незалежного мультикультурного центру.

По темі "Інтелектуальноємна економіка: ІТ, креативна економіка" учасники також мали своє бачення. Загалом говорили про необхідність розвитку інфраструктури для туристів - хостели та готелі. Не менш важливим в цьому плані вважають навчання лучан, щоб діти та дорослі розуміли в чому суть економіки і для чого вона потрібна.

Запорукою розвитку ІТ має бути залучення ІТ- спеціалістів у всі сфери діяльності міста.

Серед проблем у цій сфері учасники стратегічної сесії виокремили відсутність інноваційних підходів. Влада, бізнес та громадські організації працюють окремо. Також немає подієвої промоції й позиціонування того, що Луцьк- місто фестивалів.

Серед ідей, які можна зреалізувати назвали створення інвест-хабу- місця зустрічей креативних людей, влади та бізнесу. Також створення платформи для інвестора, де буде розміщена вся цікава для нього інформація. Що ж до креативної економіки, то учасники запропонували влаштувати в замку Любарта фестиваль весільного фото та відео, на якому збиратимуться весільні фотографи, які представлятимуть свої роботи.

Презентуючи тему "Урбаністика/ міський простір" учасники сесії наголосили на тому, що лучан варто вчити культури поведінки та виховувати еко-свідомість – розуміння того, що природу треба берегти. Вони запропонували впорядкувати зелені зони для спортивного та мистецького життя людей, облагородити прибережну зону річки Стир, запровадити річковий транспорт (наприклад катамарани). Також наголосили на популяризації електротранспорту, зменшення трафіку авто та забезпечення підземними переходами в центральній частині міста. Була озвучена ідея щодо встановлення соціальних контейнерів для збору непотрібних речей, які потім можуть використовувати соціально-незахищені верстви населення.

Щодо теми "Екологія та якість життя в місті", то тут запропонували спрямувати зусилля на розвиток еко-освіти серед населення та привчати людей до того, що сміття треба сортувати.

Перше, що треба створити у сфері "Розвиток бізнесу та інвестицій" - це інвестиційну карту Луцька. Адже у місті відсутня системна робота по залученню інвестицій. На думку учасників сесії для Луцька найкращі інвестиції – це туризм.

Презентація проектів на тему "Людський капітал. Освіта. Можливості для молоді" була зосереджена на тому, що учасники сесії виокремили першочергову проблему в цій сфері - дороге навчання та низький рівень співпраці із місцевою владою. Також назвали й недостатнє фінансування програм розвитку молоді та недосконалу інфраструктуру міста для людей з особливими потребами. Учасники запропонували декілька ідей щодо цієї теми: створення студентського містечка "Силіконова долина", створення електронного порталу, де буде розміщена інформація для молоді на кшталт - де знайти житло, роботу, навчання, проведення спільного фестивалю з людьми із особливими потребами та ярмарок громадських організацій.

Також на заході буди презентовані ідеї під назвою "Проекти швидких перемог". Серед них:

  • Флешмоб "Запроси друга до Луцька";
  • Івент "Енергетична зарядка у луцькому парку (в неділю о 8 ранку);
  • Фестиваль середньовічної культури;
  • Реконструкція з'їзду європейських монархів;
  • Букросинг;
  • Річковий туризм;
  • Інвестиційний клуб;
  • ІТ – форум;
  • Фестиваль ідей;
  • Клуб інтелектуальних ігор;
  • Виставка дитячої творчості з аукціоном;
  • Аукціон непотрібних речей;
  • Профорієнтаційний форум;
  • Економічний лекторій у вигляді вуличних університетів;
  • Виставка робототехніки;
  • Показ мод юних дизайнерів з аукціоном;
  • Встановлення соціальних контейнерів для збору непотрібного взуття, одягу, книг, які потім розноситимуть соціально-незахищеним верствам населення;
  • Встановлення "сонячних дерев" для зарядки гаджетів;
  • Соціальні перукарні;
  • "Борода-фест" у Луцьку;
  • Анімаційний фестиваль у Луцьку;

Громадський активіст Захар Ткачук повідомив, що окремі проекти отримають ресурсну підтримку. Однак щоб учасники могли реалізувати свою ідею, їх попросили заповнити аплікаційну форму, в якій вони мають описати свій проект. Також головною умовою є те, що в аплікаційній формі має бути записано мінімум три учасника під одним проектом.

Загалом активні лучани досягнули мети сьогоднішнього форуму, а саме - сформували своє бачення стратегії розвитку Луцька.

Надрукувати
мітки:
коментарів