Поділитись:

На експорт – будь ласка, у школи – зась: волинські соки програють "порошковим" (фото)

Середа, 14 серпня 2019, 16:20

90 % продукції консервного цеху Цуманського держлісгоспу відправляється на експорт.

Консервовані гриби, протерті ягоди, соки без цукру та шкідливих ароматичних домішок – далеко не повний перелік того, що виробляють в цьому цеху. Соки з цуманського цеху споживають в Сполучених штатах Америки. Також цуманську продукцію постачають в країни Європи. В Ізраїлі волинські вироби з дарів лісу входять до переліку кошерних продуктів. Але цій продукції дуже важко потрапити в школи і дитсадки на Волині, – інформує пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. 

Лісівники розповідають, що мусять нести додаткові витрати, аби підготуватися до консервування чорниць, закуплених в місцевого населення. Адже в ягодах багато листя та чашолистиків, бо в хід, як відомо, йде гребінка. Лісівники такий метод збирання дарів природи називають варварським. Але разом із тим цьогоріч уже заготовили більше 10 тонн чорниці, смородини, малини. Згодом буде журавлина.

Волинські лісівники мають досвід виготовлення консервної продукції з часів 70-х років минулого століття. Керівниця цеху Зінаїда Рябчун розповіла, що були часи, коли не мали збуту: 

«Постало питання: або рухаємося далі, або ж ні. Таким чином вийшли на іноземних споживачів». 

Директор лісгоспу Юрій Ребар зазначив, що, аби утримати фахівців консервного цеху, доводиться розширювати спектри діяльності. Адже сировина для соків та варення є сезонною. Сьогодні лісгосп має ще й тепличне господарство.

Люди, які працюють в лісгоспі, в середньому заробляють 11 тис. грн на місяць. Це непогані заробітки в Україні, але волиняни мають під боком кордон. Відомо, що по той бік наших рубежів українці мають шанси на більшу платню за свою роботу. Зінаїда Рябчун каже, що людей стримує патріотизм. 

Продукція цеху цікавить сьогодні не тільки іноземців.

«На сьогодні ринок змінився і в Україні. Раніше люди купували дешевший, але не якісний товар, а тепер  споживачі – грамотні і шукають продукцію-органік. Ми маємо ліси і дикорослі рослини. То чому б не користуватися цим?» – зазначив Юрій Ребар. 

Але якщо у мережах профільних магазинів продукцію цуманського консервного цеху можна купити вільно, то на столи садочків і шкіл їй потрапити не легко. Юрій Ребар каже, що  тендерні процедури української системи закупівель створюють несприятливе конкурентне середовище, бо важко боротися з виробниками так званих порошкових соків. Лісівники просять допомоги у волинських депутатів.

Голова обласної ради Ірина Вахович висловила свою підтримку такій позиції. Загалом, робота лісгоспу в цілому і консервного цеху зокрема її вразила.

«Добре, що вони орієнтовані на зовнішні ринки, але хочеться, щоби цю продукцію споживали і наші люди.  Було би добре, щоб при проведенні тендерних процедур при закупівлі продукції для садочків та шкіл надавалася перевага таким екологічно чистим товарам, які виробляють тут. Для підприємства це було новим поштовхом для розвитку», – додала вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів