Поділитись:

Скандал у басейні: звільнений у Луцьку тренер відповів на звинувачення

Середа, 14 серпня 2019, 10:24
Скандал у басейні: звільнений у Луцьку тренер відповів на звинувачення

(на фото: ліворуч – Володимир Самчук та Максим Ткачук, праворуч – Олександр Сологуб)

Тренера Володимира Самчука звільнили зі школи плавання у вівторок, 23 липня, за те, що він тимчасово готував свого спортсмена Максима Ткачука (разом із Максимом також тренувався Даниїл Сарапін) до чемпіонату світу не в міському басейні без води (яку влітку щороку спускають), а на базі приватного клубу в Луцьку.

Володимир Самчук, його вихованці та їхні батьки не погодилися з таким рішення керівництва спортивної школи та вирішили боротися за справедливість. Як наслідок –історія виповзла на поверхню та спровокувала скандал, про який вже говорять на загальноукраїнському рівні.

Своєю чергою керівництво басейну в особі виконувача обов'язків директора Володимира Озимка (повноцінний керівник Олександр Сологуб наразі перебуває у відпустці) під час оперативної наради у Луцькій міській раді, яка відбувалася 13 серпня, звинуватило тренера у порушенні трудової дисципліни та нагнітанні ситуації.

У той же день журналіст ІА "Конкурент" зустрівся із Володимиром Самчуком та попросив відповісти на звинувачення, які пролунали на його адресу того ранку.

– Сьогодні (13 серпня) виконувач обов’язків директора басейну Володимир Озимко сказав, що ви 8 липня подали заяву про те, що будете певний час тренувати двох плавців на базі приватного клубу, але не додали графік індивідуальної підготовки спорстменів, через що Олександр Сологуб (директор КЗ «СДЮСШОР Луцької міської ради») не погодив вам індивідуальні тренування. Ви ж раніше повідомляли, що відповідний дозвіл отримали. Як було насправді?

– Він давав дозвіл, і ніхто в мене не вимагав графіка індивідуальної підготовки, оскільки я і не можу його дати. Поясню: у приватному клубі, де проходили тренування моїх підопічних, є різні групові заняття, під які я коригував тренувальний процес хлопців. Тобто спочатку я працював з ними на воді, а потім вони йшли на групове тренування. Або навпаки.

У нас ніколи не було такого графіка, це просто пост-фактум «штуки», які приліпили зверху, оскільки в заяві я зазначив: «Згідно з індивідуальним графіком». Вони взялися за це слово і тепер кажуть, що «не був наданий індивідуальний графік». Але в мене ніхто його і не вимагав. Взагалі, коли у басейні спускають воду, то ми займаємося загальною фізичною підготовкою, бігаємо на стадіоні і так далі. 

– В офіційній заяві департаменту молоді і спорту Луцької міської ради сказано, що ви відмовилися їхати представником команди на чемпіонат України в Запоріжжі, участь в якому брав і ваш підопічний Максим Ткачук. І в цей період з 9 по 12 липня не були на роботі. Яка ваша версія цих подій? Все було так, як сказано у заяві департаменту?

– Я не поїхав, оскільки в мене 30 червня народилася донька.

– Чи є у вас конфлікт з директором басейну Олександром Сологубом?

– До цього часу не було. Проте, коли ми демонстрували якісь результати, в басейні ширилися розмови щодо успіхів Максима, що він нічого не робить, що його результати – це заслуга стероїдів. Кожного місяця у хлопця були зриви, оскільки ніхто йому не дякував і банально не казав, що він молодець, а натомість цькували звинуваченнями про використання заборонених препаратів. Ми завжди проходили допінг-контроль перед усіма міжнародними стартами та чемпіонатами України, але вони формували в дітей уявлення, що ми працюємо нечесно і насправді нічого не вміємо.

– В інтерв’ю «Главкому» ви розповідали про реорганізацію вашої групи, поясніть, у чому вона полягала?

– У вересні вийшов наказ від Сологуба про формування в басейні «бригадного плавання». Проте директор не може видавати такі накази, оскільки він може формуватися лише тренерами, які між собою створюють «бригаду» і подають директору на затвердження. Зверху цей процес не йде. Я і ще дві тренерки не погодилися з таким підходом, вони також звільнилися. Відповідно до цього наказу, було сформовано групи за віком. Це не нормально, оскільки діти одного віку фізіологічно можуть розвиватися з різною швидкістю та демонструвати кардинально різні результати.

– Ваша група налічує вісім спортсменів. Що чекає на дітей тепер, де вони будуть тренуватися?

– Ми будемо намагатися створити спортивний клуб на базі якогось із приватних басейнів міста.

– Чи пристосовані ці басейни для якісної підготовки саме спортсменів високих досягнень?

– У спортивній школі кращий об’єм доріжок та глибина басейну. Максим – брасист. Для нього дуже велику роль грає «вихід» під час дистанції. У мілкому басейні нормальний «вихід» не можна зробити. Рівень спортсмена зовсім інший й умови йому потрібно створювати зовсім інші. Хоча й в спортивній школі особливих умов не було. Я просив закупити нормальні штанги, тренерська рада це погодила, проте вже пройшло 7 місяців, а нічого нема. Батьку Ткачука довелося шукати тримачі на радянську штангу, яка там є, щоб він міг виконувати спеціалізовані «вибухові» вправи, які без «замків» не виконати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів