Поділитись:

Як на Волині традиційно Маковія святкували

Середа, 14 серпня 2019, 08:30
Як на Волині традиційно Маковія святкували

У перший день Успінського посту, тобто 14 серпня, православні святкують Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. Цього дня вшановують пам’ять семи мучеників Маковеїв. У народі цей день звуть Маковія, Перший Спас, або Макотрус.

Свято Винесення чесних древ Хреста Господнього пов’язане із перенесенням частини хреста Господнього з імператорського палацу до храму святої Софії. Святі мученики Маковеї, а також їх матрір Соломонія, постраждали за Христа у 166 році до Різдва Христового від рук кривавого царя Антіоха. Вони твердо відмовилися поклонятися бездушним ідолам.           

У цей день у церквах святять воду, квіти й мак. Як відзначали день пращури на Волині довідаємося з шостого тому «Етнографічний образ сучасної України», що підготовлений Національною академією наук України, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського. Записи робили у селах в тому числі Волинської області зі слів старших людей.

У Камінь-Каширському районі на Маковея до церкви носили соняхи. Вважалося, що вони допоможуть від усіх бід та хвороб. До храму нести на освячення овочі, квіти. Це освячене зілля клали у труни, якщо хтось вмирав. Святили звісно маківки та колосся зерна. З нього потім витереблювали зернята та сіяли з іншим насінням. Освячений мак-видюк допомагав захиститися від злого: і сил потаємних, і снів поганих. Обсипалися тим маком, коли мрець привидився. Могли посипати навколо хати, щоб злі духи не тривожили. Якщо давно не було дощу, то сипали його в колодязь.

Також на Маковія святили жито, аби докинути його до того, що ось-ось мали сіяти на зиму. Аби грім та блискавки не наробили біди, використовували освячену ліщину.

Хто мав, то святив лікарське зілля та мед. Окрім цього в деяких районах на Маковія святили вінки, які робили на обжинках. А поруч із ріками з корогвою святили воду. В цей день також пекли пироги з маком.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024