Поділитись:

Савченко про війну, Путіна та особисті плани. Основні тези прес-конференції

П'ятниця, 27 травня 2016, 18:15

У п'ятницю в Києві звільнена з російського ув'язнення Надія Савченко дала велику прес-конференцію, на якій, як і обіцяла, одразу після повернення в Україну, відповіла на всі запитання журналістів і пересічних українців.

"Слово і Діло" вирішило передати основні тези прес-конференції першого номера "Батьківщини" та головного ньюзмейкера цього тижня.

Якщо українці захочуть – готова стати президентом

Говорячи про плани на власне політичне майбутнє, Савченко відзначила, що хотіла би продовжити військову кар'єру, але готова працювати там, де вона буде потрібніша Україні.

"Я б хотіла літати... але для України буду робити те, що корисно. Все одно, де захищати Україну... Якщо треба – на полі бою", – зазначила вона. При цьому від політичного майбутнього Савченко точно відмовлятися не збирається.

"Українці, якщо ви хочете, щоб я була президентом, – добре, я буду президентом", – зазначила Савченко, відзначивши, що поки що люди в нашій країні ще не навчилися голосувати "не за гречку".

Крім того, народний депутат також заявила, що готова особисто брати участь у переговорах із сепаратистами задля звільнення полонених українських військових. Заради цієї мети можна піти на контакт із будь-ким, впевнена вона.

"Я заради того, щоб вирвати кожного нашого, готова говорити з самим чортом, якщо це допоможе. Тому я не відкидаю будь-яких механізмів. Кажуть, що потрібно це робити політично, не йти на контакт із сепаратистами. Я так не думаю… Я буду йти на контакт з усіма", – пообіцяла Савченко.

Погляди на повернення окупованих територій

Відповідаючи на запитання про те, як на її думку варто повертати окуповані території, Савченко відповіла, що одним із механізмів може стати створення міжнародного комітету з цих питань. "Я хочу якось сформувати міжнародний комітет із цих питань... Це один із методів", – сказала вона.

Щодо Криму, то, за переконанням Савченко, Україні не варто було віддавати півострів без бою. "Щодо того, як повертати. Треба було Крим не віддавати. Ось був певний період, коли нам треба було йти й захищати нашу землю. Ми його пропустили. Чому пропустили? Це питання окреме", – констатувала вона, додавши, що якщо в Європі буде велика війна, то Крим повернеться в Україну.

При цьому народний депутат зазначила, що досягнення миру на Донбасі за будь-яку ціну вона не підтримує. "Я хочу миру. І компроміси мають бути, тому що це логічно та розумно... Ми будемо йти до миру всіма шляхами – я не вперта... але не за всяку ціну. Мається на увазі, не ціною зради, не можна продаватися й зламатися", – висловила думку Савченко.

Українська армія не змогла виховати патріотів

Говорячи про роль добровольчих батальйонів, Савченко зазначила, що не ідеалізує їх: "Всі, хто там був, ми знаємо, як воюють. Я не кажу, що війна – чиста справа". При цьому Савченко наголосила, що захищати країну мала регулярна армія, а не хаотично мобілізовані добровольці.

"На жаль, українська армія за всі 10 років, які я служила, вийшла на той рівень, що не вирощує в нас патріотів", – розповіла Савченко.

Російське телебачення вчить, що є лише РФ і США, решта – зони їхніх інтересів

Розповідаючи про роки у в'язниці, нардеп зазначила, що російська пропаганда вчить, що в світі є дві супердержави – Росія та США, а все решта – це зони їхніх інтересів, тож виключно в цьому контексті й сприймаються події в Україні.

"Чому мене навчило російське телебачення: в світі є дві країни – Росія та Америка, все інше – поле їхніх інтересів", – заявила вона.

Також, відповідаючи на запитання, Савченко сказала, що якби їй випала нагода поговорити з Путіним, то вона вимагала б від нього відмовитися від нездорових амбіцій, через які страждають як самі росіяни, так і сусідні народи.

"Що сказати Путіну? Відчепися від України, відчепися від кожної країни, в яку ти вчепився, залиш собі своє царство, не знущайся над своїми людьми, не знущайся над росіянами. Два життя не проживеш. Здохнеш все одно й ми теж помремо: живи гідно, як людина, і не заважай жити іншим", – резюмувала вона.

Надрукувати
мітки:
коментарів