Де на Волині планують збудувати велодоріжки

П'ятниця, 27 травня 2016, 10:48

У зв'язку з тим, що кількість велосипедистів та велотуристів зростає, виникла необхідність створити якісну велосипедну інфраструктуру не тільки в містах, а й у районах та селах.

Про перспективи розвитку велоінфраструктури на Волині написав у Facebook директор департаменту інфраструктури та туризму ОДА Іван Мирка.

Зокрема, він опублікував карти ймовірних велодоріжок у Волинській області.

Луцьк-Жидичин-Озерце

  • Ширина узбіччя є достатньою для будівництва велодоріжки з обох боків загальної дороги.
  • Недостатня ширина автомобільної дороги на відрізку м. Луцьк – М19 для 2-х автомобілів та велосипедиста.
  • Низька безпека руху для велосипедистів та гужового транспорту.
  • Велика кількість велосипедистів на ділянці Жидичин–Луцьк, а літом на ділянці Луцьк–Жидичин–Озерце.
  • Є популярним рекреаційним маршрутом.
  • У 2015 році в обласному бюджеті закладені кошти, розроблена проектна документація.
  • Можливість накопичення досвіду з проектування та будівництва велодоріжок, а також з усунення конфліктних ситуацій, зв'язаних з полосами відводу автомобільних доріг, комунікаціями та населенням, для успішного його втілення при проектуванні і будівництві велосипедних доріжок в майбутньому, а особливо велосипедної доріжки Луцьк–Струмівка-Гаразджа.
  • Готовність Луцької міської влади об'єднувати веломаршрут з міським.

Луцьк-Струмівка-Гаразджа

  • Достатня ширина дороги та узбіччя.
  • Велика кількість велосипедистів.
  • Найпопулярніший рекреаційний маршрут, озера, Воротнівський ботанічний заказник, Олицький замок.
  • Велика кількість дачних масивів.
  • Наявне освітлення дороги.

Луцьк-Жидичин-Озерце-Прилуцьке-Липини-Луцьк-Стурмівка-Гаразджа

Луцьк-Ковель-Ягодин

Нововолинськ-Шацьк

Адамчуки-Залісся-Світязь-Шацьк-Піща (Малорита)

Луцьк-Зміїнець-Сирники-Копачівка-Рожище-Топільне (Чебені)

Зокрема, Іван Мирка зазначив, що наприкінці минулого року побудовано першиий відрізок велосипедної доріжки в рамках проекту капітального ремонту автомобільної дороги Луцьк–Жидичин–Кульчин–Клепачів /Т-03-09/ (з влаштуванням велосипедної доріжки на ділянці Луцьк-Жидичин). У цьому році збудують другу частину велодоріжки за напрямком Луцьк–Жидичин, для чого в обласному бюджеті передбачено 350 тисяч гривень.

Задля сприяння розвитку велоінфраструктури у Програмі розвитку туризму та рекреації у Волинській області на 2016-2020, затвердженої рішенням Волинської обласної ради, передбачені такі заходи: розроблення та впровадження концепцій розвитку велоінфраструктури міст обласного значення та районних центрів, рекреаційних зон на території області; виготовлення проектно-кошторисної документації для подальшого будівнитцва велодоріжок; при проведенні капітальних ремонтів доріг загального користування урахування необхідності розбудови велоінфраструктури; рекомендації представникам закладів торгівлі, освіти, культури, соціально-екномічного призначення облаштовувати велопарковки; видання буклету "Велосипедні туристичні маршрути Волині".

У перспективі також розроблення мобільних додатків з веломаршрутами, встановлення сіті-лайтів зі схемами велодоріжок, інформаційних щитів із QR кодами та інформацією про об'єкти туристичного показу. Також планують залучити місцевий бізнес до продажу сувенірів, створення пунктів прокату та ремонту велосипедів тощо.