Поділитись:

Музей одного експоната: на Волині будують приміщення для човна-довбанки (відео)

Середа, 07 серпня 2019, 15:14
Музей одного експоната: на Волині будують приміщення для човна-довбанки (відео)

12-тиметровий човен-довбанка отримав окреме приміщення у Маневицькому краєзнавчому музеї. На його облаштування планують виділити більше 1,5 мільйона гривень.

Науковців вразила не лише довжина човна, але і його стан. Зараз з'ясовують, з якої породи дерева зробили цей човен. Серед варіантів – в'язь, дуб і верба біла, – йдеться у сюжеті UA:Волинь. 

"Раніше я схилявся до думки, що це верба біла, але коли три роки він простояв, висох, коли ми його перевозили, то він важив 2 тонни 70 кілограмів. Тому зараз розумію, що, ймовірно, він зроблений з міцнішої деревини", – зазначив директор Маневицького краєзнавчного музею Петро Хомич.

Науковці, які приїжджали з Литви, визначили, що вік човна – 1229-1256 роки. 

Після того, як будівництво приміщення для човна завершать, експонат відкриють для огляду. 

Нагадаємо: двометрового човна-довбанку виявили в Маневицькому районі наприкінці літа 2015 року, коли річка Стир зовсім обміліла. Спочатку науковці припускали – йому не менше 500 років. Проте, коли завершивши радіовуглецевий аналіз, приголомшили висновками – цей човен приплив із 1350 року. Лише на його виготовлення пішло понад століття. Відтоді почалися роботи щодо його збереження.

На консервацію і початкове зберігання на той час потрібно було 300 тисяч гривень. Але місцева влада грошей на це не мала. Згодом почали повідомляти, що на човні з′явилася тріщина. У березні 2018 року заявили про будівництво нової будівлі біля місцевого краєзнавчого музею, аби розмістити цінну знахідку. Тоді Андрій Линдюк повідомив, що з районного бюджету у кінці 2017 року виділили уже 72 тисячі гривень на розроблення проектно-кошторисної документації. А загалом обійдеться так званий музей одного експоната у 1,5 мільйона гривень.

До слова, приватні акціонери навіть хотіли перекупити човен за 100 тисяч євро

Над тим, де розмістити знахідку, міркували довго. І врешті вирішили добудувати чинний музей у Маневичах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024