Поділитись:

Лучанка захворіла на лептоспіроз після відпочинку на озері

Середа, 07 серпня 2019, 11:20
Лучанка захворіла на лептоспіроз після відпочинку на озері

На Волині зареєстрували перший випадок захворювання на лептоспіроз.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

35-річна лучанка звернулася до сімейного лікаря зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5°С, ломоту в тілі, загальну слабкість, біль у спині.

Близько тижня жінка перебувала на амбулаторному лікуванні. Оскільки стан здоров’я не покращився, її госпіталізували в міську клінічну лікарню. Після проведених досліджень жінці встановили діагноз «Лептоспіроз». Наразі вона продовжує лікування в інфекційній лікарні.

З'ясувалося, що напередодні захворювання жінка відпочивала на озерах Луцького (село Сирники та село Воротнів) та Ратнівського районів (село Самари – озеро Луки).

Довідково: 

Людина може інфікуватися збудником лептоспірозу під час купання у забруднених лептоспірами водоймах, при вживанні заражених харчових продуктів, під час догляду за хворими тваринами, через недотримання правил особистої гігієни. Мікроби потрапляють в організм людини не лише через травний тракт, а й через ушкоджену шкіру, слизові оболонки рота, носа, очей.

Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини, переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплавні гризуни), комахоїдні, хворі та носії збудника сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.).

Захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Хвороба проявляється у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. 

Симптоми варіюються від легких (головний біль, лихоманка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Від людини до людини недуга не передається.

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми подібні на прояви інших захворювань. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Для уникнення захворювання необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, бути обережними у водоймах, уникати контактів із інфікованими тваринами, триматися якомога далі від забруднень, утворених випорожненнями тварин, а також боротися із гризунами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не "підхопити" екзотичну хворобу на відпочинку: поради медиків

Надрукувати
мітки:
коментарів