Поділитись:

Стоунхендж побудували за допомогою сала, – вчені

Середа, 07 серпня 2019, 02:35

Стоунхендж було збудовано 4,5 тисячі років тому – стародавні мешканці Британії звезли з усього острова гігантські долеритові брили й встановили їх концентричними колами. Сучасній науці було достеменно невідомо, як саме це можна було зробити з технологіями кам’яної доби, – шматки скель необхідно було тягнути понад 300 км. Однак тепер дослідники вважають, що наблизилися до розгадки таємниці будівництва мегалітичної споруди – допомогли рештки давнього сала, пише WAS.

Ще раніше на розкопках поблизу Стоунхенджу було знайдено велику кількість уламків кераміки зі слідами свинячого жиру на них. Вчені вважали, що це свідчення ритуального бенкетування чи просто залишки припасів для годування робітників, що будували споруду. Однак археологиня з Університету Ньюкасла Лайза-Марі Шилліто запропонувала інший підхід.

«Мене зацікавив винятковий рівень збереження та велика кількість ліпідів – жирових залишків – на поверхні гончарних виробів», – розповідає професорка Шилліто. Вона хотіла зрозуміти, чому стільки свинячого жиру знаходять в глечиках, якщо свиней смажили на рожні цілими, а не рубали на шматки, як було б зручніше у випадку приготування в глечиках.

Кількість свинячого жиру на кераміці біля Стоунхенджу справді вражає – в середньому його в 7 разів більше, ніж зазвичай знаходять на стародавніх гончарних виробах. Дослідниця припускає, що смалець міг використовуватися як мастило при транспортуванні гігантських будівельних блоків.

Вже давно більшість вчених погоджуються, що 2-тонні брили довжиною до 8 м будівельники Стоунхенджу пересували за допомогою дерев’яних саней, колод і мотузок. Гіпотеза Шилліто лише підтверджує цю теорію – жир справді могли використовувати для змащування інженерних пристроїв кам’яної доби. 

Однак дослідниця не збирається стверджувати, що стародавні трударі при цьому не вживали благословенний продукт в їжу. «Виробництво мастила із сала не мало заважати людям насолоджуватися свинячими продуктами. Це могло бути частиною однієї картини – багатофункціональний продукт та багатоцільова діяльність, що включає як харчові, так і непродовольчі потреби», – відзначає Шилліто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Великобританії створили коров'ячий «Uber»

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
17 лютого 2024
05 лютого 2024
04 січня 2024
31 грудня 2023
29 грудня 2023