Без розрізів: у Ковелі медики провели унікальну операцію (фото)

Вівторок, 06 серпня 2019, 17:00

У відділенні інтервенційної хірургії Ковельського міськрайонного територіального медичного об'єднання ендоваскулярні хірурги успішно провели першу операцію з емболізації маткових артерій.

Таке втручання стало можливим завдяки тому, що у ковельській лікарні восени 2018-го запрацював придбаний за кошти субпроєкту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» ангіограф Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 виробництва фірми Сanon вартістю понад 605 тисяч доларів, – інформують на сторінці субрпроєкту у Facebook. 

Міома матки – доброякісне м’язове новоутворення в стінці матки (доброякісна пухлина, вузол). Залежно від співвідношення м'язової та сполучної тканини, вузли підрозділяють на міоми, фіброми і фіброміоми. Це захворювання найчастіше діагностують у віці від 30 до 45 років, однак цю недугу виявляють у жінок дуже молодого віку, які ще не народжували.

За останні роки частота виявлення міоми матки збільшується. Проте, наголошують фахівці, навряд чи це пов’язано зі зростанням захворюваності. Це, найімовірніше, наслідок поліпшення діагностичної техніки і широкого розповсюдження таких методів, як ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна і комп’ютерна томографія. І сучасні досягнення діагностичної техніки дозволяють виявляти вузли діаметром кілька міліметрів.

На щастя, сьогодні у розвинених державах діагноз «міома матки» не передбачає обов’язкову операцію з втратою органу, а органозберігаюче лікування стає одним із пріоритетних напрямів. Загалом це цілком закономірний процес, зумовлений як розвитком сучасних лікувальних технологій, так і зростаючою потребою жінок у вирішенні репродуктивних проблем. Адже останнім часом змінюється портрет сучасної жінки, яка планує завагітніти після 30 років, і відповідно, намагається зберегти репродуктивну функцію.

Як уточнюють медики, емболізація маткових артерій (ЕМА) – це інноваційний метод лікування фіброміоми матки, який мінімізує оперативне втручання. Лікар-хірург за допомогою спеціального катетера по кровоносному руслу доставляє мікробіосфери в необхідну судинку і перекриває її. Як результат – утворення значно зменшується або навіть зовсім зникає. Втручання високоефективне у більш ніж 98,5 % випадків А це означає, що після емболізації не потрібно повертатися до питання про лікування міоми матки.

Цей метод лікування має багато переваг, порівняно із оперативним методом, серед яких:

  • надзвичайно безпечний і малоінвазивний метод лікування, який не потребує наркозу;
  • негайне поліпшення симптоматики;
  • міоми не виникають повторно (на відміну від міомектомії, для якої ймовірність рецидиву сягає 30-40%);
  • короткий час перебування в лікарні, зазвичай до 3-4 днів;
  • емболізація проводиться під місцевою анестезією і займає в середньому 15 хвилин; 
  • існує вкрай низька ймовірність будь-яких ускладнень (за даними порівняльних досліджень, ризик будь-яких ускладнень в 20 разів нижче, ніж при лікуванні міоми іншими хірургічними втручаннями, і становить1%);
  • матка не видаляється;
  • зберігається здатність до дітородіння.

На жаль, пацієнтів нерідко лякають великою кількістю ускладнень після емболізації. Це твердження – свідоме введення хворих в оману. Проте варто додати, що хоч власне ЕМА – практично безболісна процедура, через 1-2 години виникають досить сильні болі, що тягнуть в нижніх відділах живота. Ці відчуття є наслідком ішемії клітин міоми. Хворобливі відчуття тривають кілька годин і адекватно купіруються знеболюючими препаратами. Крім цього, в перші дні після ЕМА може підвищуватися температура (до 37-38). Також можлива слабкість і відчуття нездужання. Проте всі ці симптоми, відомі як постемболізаційний синдром, швидко проходять, не становлять загрози для здоров'я і жодним чином не відносяться до ускладнень втручання.

Тож можна впевнено стверджувати, що волинські лікарі крокують в ногу із сучасною медициною. І важливою складовою у цьому поступі є втілення субпроекту, завдяки якому область у 2018 отримала чимало надсучасного обладнання й очікує за місяць-другий нових постачань техніки від провідних світових виробників.