Поділитись:

"Жирні" чи "дрищі": Супрун розповіла про здорову вагу

Вівторок, 06 серпня 2019, 12:07

Хвиля схуднень перед морем перекочується в схуднення перед виходом на роботу після відпустки. Проте, щоб оцінити, чи все гаразд із вагою, слід спиратися на індекс маси тіла і співвідношення талії до стегон.

Про це в мережі Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Сама по собі вага не є достатнім орієнтиром. Здоровий індекс маси тіла – співвідношення ваги до квадрату зросту – коливається від 18.5 до 24.9. Досить багато людей мають насправді здорову вагу, але вважають себе “жирними” (жінки) чи “дрищами” (чоловіки) і прагнуть свою вагу змінити, хоча особливої потреби немає.

Надмірна вага визначається ІМТ 25-29.5. Ожиріння має три ступені, і починається із ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18.5, є замалий. Приклад: Вага = 68 кг, висота = 165 см (1.65 м) Розрахунок: 68 ÷ (1.65 у квадраті) = 24.98.

Співвідношення талії до стегон повідомить нас про загрозу вісцерального ожиріння – талія має бути менша за стегна. В чоловіків це співвідношення має бути 0.9 чи менше, а в жінок – 0.85 чи менше. Вісцеральне ожиріння – це суттєвий ризик серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу та еректильної дисфункції. 

Брак жиру шкідливий і навіть небезпечний для життя. Жирова тканина виділяє чи змінює низку гормонів. В жінок із надто низьким вмістом жиру в тілі може початися дисменорея – порушення менструального циклу чи його припинення.

Розподіл жиру в тілі значною мірою залежить від спадковості – щільності рецепторів гормонів на різних частинах тіла. Саме це зумовлює, приміром, великий бюст і відсутність тонкої талії в деяких жінок, або худорляві плечі, але досить великі сідниці і ноги в інших. В цьому разі важко “робити талію” або “худнути в ногах” – найкраще прийняти своє тіло і дбати про здоров’я. В цьому і полягає боді-позитив.

Головна задача –це тримати вагу і талію в межах нормальних значень завдяки способам, що не підривають наше фізичне і психічне здоров’я та бюджет.

Чому надмірна вага шкідлива:

  • Ожиріння на 180 % збільшує ризик раку підшлункової залози. 
  • Зі збільшенням індексу маси тіла та окружності талії пропорційно зростає ризик раку прямої кишки. 
  • Ожиріння часто призводить до депресії, а депресивний чи тривожний розлади призводять до переїдання та ожиріння. 
  • У короткотривалій перспективі ожиріння здоров’я не псує. Але що далі, то помітніший його вплив: зростання ризику апное (зупинки дихання уві сні), діабету 2 типу, атеросклерозу та інших серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок. Особливо розвитку хронічних хвороб сприяє вісцеральний жир (внутрішній). А от жир на лише стегнах не становить особливої загрози здоров’ю. 
  • Вісцеральне ожиріння в чоловіків призводить до гормональних проблем. В жировій тканині фермент альфа-редуктаза перетворює тестостерон в одну із форм естрогену, жіночого гормону. Вісцеральне ожиріння також збільшує ризик еректильної дисфункції. 
  • Є “метаболічно здорові” люди із зайвою вагою чи ожирінням. Їхні аналізи рівня холестеролу чи маркерів запалення в нормі, але це не привід продовжувати в такому ж дусі. Ожиріння є універсальним фактором передбачення (предиктором) передчасної смерті. 
  • Ожиріння в жінок супроводжує 35-65 % випадків синдрому полікистозних яєчників, та збільшує ризик ускладнень протягом вагітності і пологів, та потребу в кесарському розтині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів