Поділитись:

Несправні водні шлюзи не впливають на обміління Світязю (відео)

Субота, 03 серпня 2019, 20:00
Несправні водні шлюзи не впливають на обміління Світязю (відео)

Старі та зношені водні шлюзи не впливають на спад води в озері Світязь.

Про це в ефірі ток-шоу «Протилежний погляд Live» на 12 каналі розповіла директор Шацького національного природного парку Марія Христецька.

Як зазначила Марія Христецька, наразі на цій території є два шлюзи. Один – від озера Світязь переходить в озеро Луки-Перемут, другий – канал на озеро Пулемецьке в селі Пульмо. Ці  шлюзи побудовані ще в 60-70 роках, тож зараз вони є зношеними і не виконують повноцінно свою функцію.

"Чи впливають вони на обміління Світязю? Швидше ні, ніж так", – вважає директор Шацького національного природного парку.

Марія Христецька додала, що в районі прийняли рішення перекрити шлюз, аби вберегти рівень води в озері Світязь. За допомогою мішків піску тимчасово вирішили питання. Тож сьогодні канал повністю сухий, вода абсолютно не живить озеро Луки-Перемут. Проте, зауважила директор природного парку, з наукової точки зору, це не зовсім правильно, адже озеро Луки-Перемут є третім за величиною і внаслідок такої діяльності його можна втратити. Через те, що немає великої кількості опадів, рівень води продовжує падати. 

Також Марія Христуцька повідомила, що шлюзи з 2013 року перебувають на балансі в Шацької ОТГ. А обласна рада не може виділяти екологічні кошти на установи природоохоронного призначення, тому, аби зробити повністю реконструкцію, кошти будить виділені в частині співфінансування на Шацьку ОТГ.

"Ми, зі свого боку, теж беремо участь у проектах з нашими колегами з Німеччини, зокрема займаємося проблемами змін мікроклімату на Транскордонному біосферному резерваті, де в кінцевому результаті також будуть виділені кошти на роботу з облаштування шлюзів. Також з Європейським Союзом ми виграли проект, де будуть залучені кошти на реконструкцію інших шлюзів, які знаходяться на території району", – додала вона. 

Начальник Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук підтвердив, що на ці шлюзи ніхто не звертав уваги, тому що вони були на балансі ОТГ, а там немає потрібних спеціалістів. Але сьогодні проводяться проектні роботи, і після їх закінчення, до кінця року, шлюз буде відновлений і працюватиме нормально.

Натомість радник голови Волинської обласної ради Веніамін Туз вважає, що наразі потреби в шлюзах немає.

"Він потрібний тільки тоді, коли рівень води підніметься до максимального. Але я не бачу цього у найближчі 50 років", – зазначив він.

Ростислав Кравчук зауважив, що в нас всі об'єкти, які будуються, розраховані на 1%-ну забезпеченість, тобто на ситуацію, яка може виникнути один раз на 100 років. 

"Якщо за 100 років виникне ситуація і затопить село, це вже погано. Тому цей шлюз, на мою думку, потрібний. Його потрібно зробити, і хай він буде", – сказав він.

Проте Веніамін Туз заперечив і відповів, що, якщо раптом виникне така ситуація і вода буде наростати, то сучасні технології дозволяють одразу зробити шлюзи, а не будувати їх на перспективу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024
05 квітня 2024
02 квітня 2024
10:45
12 березня 2024
22 лютого 2024
11 січня 2024
10 січня 2024